Βαλέρι Γκερασίμοφ: «Ο Ρώσος Α/ΓΕΕΔ ήταν στο Ντονμπάς – Άγνωστο αν τραυματίστηκε» λένε οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πιστεύουν ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ επισκέφτηκε την περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι βρισκόταν στο Ντονμπάς», δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, ζητώντας να μην κατονομαστεί. Είχε γίνει γνωστό ότι ο Γκερασίμοφ είχε σταλεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να αναλάβει προσωπικά τον έλεγχο της επίθεσης στο Ντονμπάς και στην ανατολική Ουκρανία.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Αντόν Γερασένκο, μετέδωσε τους ισχυρισμούς ότι ο Ρώσος αξιωματούχος βρισκόταν στο Ιζιούμ κατά την διάρκεια σφοδρής επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις, κοντά στο ρωσικό αρχηγείο. «Έχει επιβεβαιωθεί μεγάλος αριθμός απωλειών μεταξύ ανώτατων αξιωματικών», αναφέρει ο Γερασένκο στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην συγκεκριμένη ουκρανική επίθεση περισσότεροι από 40 υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί βρισκόντουσαν στα Αρχηγεία στο Ιζιούμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως και 20 από αυτούς έχουν επιβεβαιωθεί από τους Ουκρανούς τι σκοτώθηκαν συμπεριλαμβανομένου του Υποστράτηγου Αντρέι Σιμόνοφ, διοικητή των δυνάμεων ηλεκτρονικού πολέμου της Δυτικής περιοχής.  «Το Κρεμλίνο τον έστειλε εκεί για να εξασφαλίσει μια νίκη ενόψει της παρέλασης της 9ης Μαΐου. Ο Γκερασίμοφ ήταν κοντά στην έκρηξη, αλλά τραυματίστηκε», αναφέρει ο Ο πρώην δημοσιογράφος και εκδότης στην Ουκρανία, Βίκτωρ Κοβαλένκο.

Φωτογραφία Reuters