VDV: Βαριές οι απώλειες για την «ελίτ» των περίφημων αερομεταφερόμενων ρωσικών μονάδων, λέει η Βρετανία

Οι «ελίτ» αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Ρωσίας – οι VDV – έχουν υποστεί «βαριές απώλειες» από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην ημερήσια ενημέρωση με βάση τα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του.

Η δύναμη των 45.000 ανδρών έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό σε «αρκετές αξιοσημείωτες τακτικές αποτυχίες» κατά τη διάρκεια της εισβολής, λέει το Βρετανικό ΥΠΑΜ.

Και προσθέτει: «Αυτό περιλαμβάνει την απόπειρα προέλασης στο Κίεβο μέσω του αεροδρομίου Hostomel τον Μάρτιο, την μηδαμινή πρόοδο στον άξονα Ιζιούμ από τον Απρίλιο και τις πρόσφατες αποτυχημένες και με τεράστιες απώλειες προσπάθειες διέλευσης του ποταμού Σέβερσκι Ντονέτς.

«Η ομάδα VDV έχει χρησιμοποιηθεί σε αποστολές που ταιριάζουν καλύτερα σε βαρύτερα οπλισμένο πεζικό και έχει υποστεί σοβαρές απώλειες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας», επισημαίνουν οι Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Εκτιμούν ακόμη πως η πενιχρή απόδοση του συγκεκριμένου τμήματος των ρωσικών ειδικών δυνάμεων αντικατοπτρίζει αφενός την στρατηγικά κακή διαχείριση του προσωπικού και αφετέρου την αποτυχία της Ρωσίας να εξασφαλίσει την αεροπορική υπεροχή.

Η «κακή μεταχείριση» των VDV είναι εμβληματική της ανισόρροπης κατάστασης του ρωσικού στρατού, παρά τα 15 χρόνια υψηλών επενδύσεων, σημειώνει το Βρετανικό ΥΠΑΜ.