Βεδουίνοι ιχνηλάτες στο …ντορό των 3 αγνοουμένων νέων του Ισραήλ

Επιμέλεια: Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Πενήντα  Βεδουίνοι-ιχνηλάτες  που έχουν καταταγεί εθελοντικά στον ισραηλινό στρατό, συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο, μαζί με 1.000 και πλέον στρατιώτες του Ισραήλ, στις έρευνες για των εντοπισμό των τριών εφήβων εποίκων από το Ισραήλ που αγνοούνται από τις 12 Ιουνίου – υπόθεση που έχει περιπλέξει στρατιωτικά ξανά τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις  και ήδη καταμετρώνται δύο έως τέσσερις νεκροί Παλαιστίνιοι και εκατοντάδες συλλήψεις στελεχών από την Παλαιστίνη (Χαμάς).

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι τρεις έφηβοι Γκιλάντ Σάαρ, ο Ναφτάλι Φρένκελ και ο Εϊάλ Γιφράχ εξαφανίστηκαν ενώ έκαναν οτοστόπ κοντά στο Γκους Ετζιόν (Gush Etzion), έναν ισραηλινό εποικιστικό οικισμό που βρίσκεται ανάμεσα στις παλαιστινιακές πόλεις της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας, στη Νότια Δυτική Όχθη.Οι έρευνες ξεκίνησαν με  επίκεντρο το Μπεΐτ Καχίλ, ένα χωριό 6.500 κατοίκων νοτιοδυτικά της Χεβρώνας,και ίσως εκεί  να  καταγραφή ως η αφετηρία μιας νέας  στρατιωτικής κλιμάκωσης από πλευράς Ισραήλ. 

…Κουνουπίδια, …μούρα και …πατημασιές 

Επικεφαλής της ομάδας των 50 Βεδουίνων είναι ο ταγματάρχης Μοχάμεντ Μαζαρίμπ των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων( IDF)Το έργο της είναι δύσκολο και στηρίζεται στην »λεπτομέρεια» αφού ψάχνει τα πάντα στο έδαφος.Δεν έχει πάντα επιτυχίες αλλά αυτή είναι η »φύση» της δουλειάς στην …φύση:Την ώρα που <<κανονικοί>> στρατιώτες ερευνούσαν τα σπίτια και οι <<βάτραχοι>>  των ειδικών δυνάμεων αναζητούσαν κάποιο στοιχείο στην κοίτη του ποταμού του χωριού, ο ταγματάρχης Μαζαρίμπ και οι Βεδουίνοι του βρίσκονταν σε ένα χωράφι με κουνουπίδια και εξέταζαν ένα νεκρό φυτό, ένα ίχνος πάνω στο χώμα, οτιδήποτε έμοιαζε να μην είναι φυσιολογικό.Νωρίτερα – αναφέρουν περιγραφές που είδαν το φως της δημοσιότητας- είχαν εντοπίσει σακίδια μέσα στο οποία υπήρχαν χειροβομβίδες, μαχαίρια, μάσκες και ίχνη αίματος. Την προηγούμενη ημέρα ανακάλυψαν ένα μυστικό τούνελ 20 μέτρα κάτω από ένα χαντάκι, ενώ αμέσως πριν είχαν σπεύσει  σε ένα σημείο στο οποίο συνάδελφοί τους νόμιζαν ότι είχαν εντοπίσει ίχνη αίματος… Τελικά ήταν …τζίφος : επρόκειτο για …μούρα που είχε αναμασήσει μια πεινασμένη νυχτερίδα…

Ως …αναγνώστης εφημερίδας!

Ενας άθικτος ιστός αράχνης σε κάποιο σημείο σημαίνει ότι δεν έχει περάσει κανένας από εκεί. Δροσοσταλίδες πάνω σε ένα αποτύπωμα αλόγου αποδεικνύουν ότι σχηματίστηκε πριν από λίγες ώρες. Διαφορετικές αποχρώσεις σκόνης στο έδαφος φανερώνουν ότι κάποιος έσκαψε μια τρύπα. «Όταν αγοράζεις μια εφημερίδα, κοιτάς τον κύριο τίτλο και ξέρεις τι θα βρεις στο εσωτερικό της. Εγώ κοιτάω το έδαφος, είναι ο δικός μου κύριος τίτλος» λέει ο ταγματάρχης Μαζαρίμπ.  
Κατά την εξέλιξη μια άλλης επιχείρησης-»λεπτομέρεια»,  ο ταγματάρχης Μοχάμεντ Μαζαρίμπ μπαίνοντας σε μια παλιά πέτρινη καλύβα, διαπίστωσε από τα ίχνη ότι κάποιοι στρατιώτες την είχαν ελέγξει ήδη- αναμενόμενο σε ένα τέτοιο »σάρωμα» που γίνεται!. Ωστόσο εκείνος δεν καθησύχασε με αυτό: έπιασε το όπλο του και »φώτισε» με το ενσωματωμένο σύστημα νυχτερινής σκόπευσης  του το εσωτερικό μιας τρύπας. Πολλά χρόνια πριν, αυτή η τρύπα αποτελούσε ενδεχομένως έναν ιδανικό κρυψώνα αποθήκευση τροφίμων. Στην λεπτή τρέχουσα επιχείρηση τέτοιες τρύπες  ο ταγματάρχης Μαζαρίμπ και οι άντρες του τις ελέγχουν  και μια και δυο φορές, αναζητώντας κάποιο ίχνος των  έφηβων Ισραηλινών που υποστηρίζεται από ισραηλινής πλευράς ότι απήχθησαν μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα.

Η αποστολή τους είναι «ιερή»

«Σε κάθε γωνία, σε κάθε δωμάτιο και σε κάθε τούνελ που μπαίνω, τους βλέπω μπροστά στα μάτια μου. Όσο υπάρχουν τρία άτομα που αγνοούνται εμείς θα συνεχίζουμε να ψάχνουμε» δήλωσε ο Μαζαρίμπ, έχοντας ακούσει με τα αυτιά του τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας κ. Μοζέ Γιαλόν  να  λέει κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μπεΐτ Χαλίλ  ότι η αποστολή τους είναι «ιερή».

Περίπου 1.000 από τους πλέον των 250.000 Βεδουίνων του Ισραήλ, μια μουσουλμανική και αραβική μειονότητα, υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό, κυρίως στις κατά τόπους ειδικές μονάδες αναζήτησης και εντοπισμού. Ιδρυτής των συγκεκριμένων μονάδων καθώς και άλλων επίλεκτων σωμάτων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ήταν ένας θείος του Μαζαρίμπ, επίσης Βεδουίνος, ο οποίος κατατάχθηκε στον ισραηλινό στρατό πριν από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948 και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη πριν πεθάνει το 1991. Ο ταγματάρχης Μαζαρίμπ είναι ο μικρότερος από επτά αδέλφια τα οποία επέλεξαν, όλα, να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα. Ο ίδιος υπηρετεί στον στρατό εδώ και 20 χρόνια, τα τελευταία δύο ως επικεφαλής 70 βεδουίνων ιχνηλατών στη νότια Δυτική Οχθη.
«Γνωρίζω την περιοχή σαν την παλάμη μου, όλα αυτά τα μέρη τα έχω περπατήσει με τα πόδια» λέει επιβαίνοντας σε ένα τεθωρακισμένο τζιπ που διασχίζει το Μπεΐτ Καχίλ. «Υπάρχουν στρατιώτες που ψάχνουν για στοιχεία, αλλά δεν πρόκειται να βρουν τίποτα. Ξέρεις γιατί; Γιατί εγώ ήμουν ήδη εκεί» δήλωσε ο ταγματάρχης Μαζαρίμπ
 Επιχείρηση  »Brother’s Keeper»

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις IDF αποκαλούν συνολικά την επιχείρηση  »Brother’s Keeper». Ήδη έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τον οικισμό Γκους Ετζιόν , όπου εθεάθησαν για τελευταία φορά οι τρεις έφηβοι και συνοδεύτηκε από εκτεταμένες επιδρομές σε σπίτια και προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη τη Δυτική Όχθη, από τη Ραμάλα έως τη Ναμπλούς. και πάει λέγοντας.
Πλέον χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες συμμετείχαν στην έρευνα  και πλέον οι Ισραηλινοί μιλούν με βεβαιότητα που εντυπωσιάζει ότι έχουν απαχθεί από τη Χαμάς, αν και μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει στοιχεία που να ενισχύουν τον ισχυρισμό τους.Ενισχύεται  όμως η πεποίθηση πολλών ότι αυτή δεν είναι γίνεται μόνο για να βρεθούν οι αγνοούμενοι.Το Ισραήλ θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και έχει καταδικάσει έντονα την πρόσφατη συμφωνία ενότητα της με τη Φατάχ και η εξαφάνιση είναι αφορμή για εντατικοποίηση των επιχειρήσεων και όπως υπαινίχθη ο ίδιος ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός θα έχουν και βάθος χρόνου!Πηγή ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, εννέα ταξιαρχίες, ειδικές δυνάμεις, κατάσκοποι, μέλη της ISA και ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις εμπλέκονται στην επιχείρηση εντοπισμού των τριών αγνοούμενων αγοριών και στην καταπολέμηση της Χαμάς που  κατ αυτόν είναι υπεύθυνη για  την απαγωγή . 
«Πολλοί πιστεύουν ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί όλο αυτό ως δικαιολογία για να τιμωρήσει τους Παλαιστίνιους επειδή στρέφονται σε διεθνείς οργανισμούς» είπε στο VICE News, ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Issa Amro από τη Χεβρώνα επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την  υποτιθέμενη απαγωγή στην αποτυχημένη ειρηνευτική διαδικασία. «Ο στρατός επικεντρώνεται σε αυτούς που συμμετείχαν, ενεπλάκησαν ή έχουν πληροφορίες για τον τόπο όπου βρίσκονται ο Γκιλάντ Σάαρ, ο Ναφτάλι Φρένκελ και ο Εϊάλ Γιφράχ», αναφέρεται – ουσιαστικά ως απάντηση – σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού.

ΠΗΓΕΣ : ΤΑ ΝΕΑ, VICE News, ΑΠΕ, κ.α.

Ισραήλ: Ειναι δεδομένη η ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν