Βέτο Μπάιντεν σε νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για χορήγηση βοήθειας μόνο στο Ισραήλ και όχι στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αποφασίσει να ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας στο Ισραήλ – όχι στην Ουκρανία – και ως αντιστάθισμα περικοπές στον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής εφορίας, σε περίπτωση που εγκριθεί κι από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, κατέστησε σαφές χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

«Σε αντίθεση με το πακέτο του προέδρου για την εθνική ασφάλεια, το νομοσχέδιο αυτό δεν παρέχει καμιά βοήθεια στην Ουκρανία. Αυτή είναι επείγουσα χρεία», τόνισε η υπηρεσία διαχείρισης και προϋπολογισμού (OMB) της αμερικανικής προεδρίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα πετύχει στην Ουκρανία αν δεν συνεχισθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο.

«Μπορώ να εγγυηθώ ότι χωρίς την δική μας υποστήριξη ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν θα πετύχει», δήλωσε ο Όστιν κατά την διάρκεια ακρόασης στην Γερουσία μετά το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για χορήγηση 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διατεθούν για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters