ΒΙΝΤΕΟ: Η Ρωσία δέχεται επίθεση απο μετεωρίτες!

Η είδηση πως στη Ρωσία και συγκεκριμένα στα Ουράλια οι κάτοικοι έζησαν στιγμές… τρόμου όταν μετεωρίτες που μπήκαν στην ατμόσφαιρα άρχισαν να “σκάνε” στον αέρα, είναι από μόνη της εντυπωσιακή. Φανταστείτε να το βλέπετε κιόλας!

Από τις ισχυρότατες εκρήξεις στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας έσπασαν τζάμια κτιρίων.

Αν ο μετεωρίτης ήταν πιό στερεός και μεγαλύτερος, τα θύματα και οι καταστροφές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Απλώς φανήκαμε τυχεροί, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Ινστιτούτου Αστρονομίας, Ντμίτρι Βίμπε.

Μονάδες του ρωσικού στρατού βρήκαν τρεις κομμάτια μετεωρίτη, δυο εκ των οποίων έπεσαν κοντά στη λίμνη Τσεμπαρκούλ, κοντά στο Τσέλιαμπινσκ. Το ένα είχε δημιουργήσει κρατήρα έξι μέτρων!
Το τρίτο κομμάτι βρέθηκε 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, κοντά στην πόλη Ζλάτουστ.

Πριν μπει στην ατμόσφαιρα, ο μετεωρίτης ζύγιζε 10 τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης με 54.000 χιλιόμετρα ταχύτητα και διασπάστηκε σε κομμάτια σε ύψος 30 έως 50 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

Οι μετεωρίτες, οι οποίοι έπεσαν στα Ουράλια, προκάλεσαν τον τραυματισμό σχεδόν 1.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Τσελιάμπινσκ, ο Μιχαήλ Γιούρεβιτς.

«Ο αριθμός των τραυματιών φθάνει περίπου τους 950», δήλωσε ο κυβερνήτης, ενώ ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 500 τραυματίες στην περιοχή, στην πλειονότητά τους από θραύσματα γυαλιών, καθώς παράθυρα έσπασαν από το ωστικό κύμα.

Ένας Βρετανός ειδικός, ο Ρόμπερτ Μάσεϊ της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα αντικείμενο που πέφτει στη Γη από το διάστημα να προκαλεί θύματα και παρατήρησε ότι ο απολογισμός της βροχής μετεωριτών σήμερα στη Ρωσία δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία.

«Θα έπρεπε να το ψάξω πολύ για να βρω στην ιστορία ένα οποιοδήποτε συμβάν κατά το οποίο μεγάλος αριθμός ανθρώπων να τραυματίστηκε από ένα τέτοιο αντικείμενο. . . Είναι πάρα πολύ σπάνιο να έχουμε ανθρώπινα θύματα», διαβεβαίωσε ο Μάσεϊ.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και 84 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων καταστάσεων.

Ζημιές έχουν καταγραφεί σε έξι πόλεις της περιοχής, ενώ θραύσματα από την έκρηξη στην στρατόσφαιρα έφτασαν μέχρι τη Σιβηρία.

Τους 20.000 διασώστες που έχουν σταλεί στην περιοχή, συνδράμουν και στρατιώτες, ενώ από την πρώτη στιγμή έχουν τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού μονάδες ραδιενεργούς, χημικής και βιολογικής προστασίας.

newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Ο αστεροειδής DA14 θα περάσει από τη Γη

Η Google και ο αστεροειδής 2012 DA14

ΒΙΝΤΕΟ: η NASA προειδοποιεί. Ο πλανήτης «καίγεται»