ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ: Σρεμπρένιτσα – 18 χρόνια από τη γενοκτονία

Σήμερα συμπληρώνονται δεκαοκτώ χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Στις 11 Ιουλίου του 1995 οι σερβικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα, η οποία βρισκόταν υπό την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

Μέσα σε διάστημα οχτώ ημερών οι σερβικές δυνάμεις εκτέλεσαν περίπου 8000 μουσουλμάνους άρρενες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, ενώ εκτόπισαν 30000 γυναικόπαιδα μουσουλμανικής εθνότητας.

Στις δίκες που ακολούθησαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) τα εγκλήματα των σερβικών δυνάμεων στη Σρεμπρένιτσα χαρακτηρίστηκαν επίσημα ως πράξη γενοκτονίας. Στο ίδιο δικαστήριο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη δύο δίκες που αφορούν και την Σρεμπρένιτσα.
Πρόκειται για τις δίκες των δύο βασικών κατηγορούμενων του πρώην διοικητού των σερβικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και του τότε πολιτικού ηγέτη των Σέρβων, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Και οι δύο τους συνελήφθησαν στη Σερβία, ο Κάρατζιτς το 2008 και ο Μλάντιτς το 2011.

Σήμερα στο μνημειακό χώρο ΄΄Ποτοτσάρι΄΄στη Σρεμπρένιτσα θα τελεστεί η ταφή των λειψάνων 409 θυμάτων που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους το τελευταίο έτος. Στο χώρο αυτό μέχρι στιγμής έχουν ταφεί συνολικά 5657 άτομα.

«Δεκαοκτώ χρόνια μετά, βρήκα μόνο δύο οστά του γιού μου αλλά αποφάσισα να ταφούν γιατί δεν θα ζήσω πολλές ζωές ώστε να μπορώ να περιμένω να βρω τα υπόλοιπα oστά του παιδιού μου», είπε η Μουρίνα Σούμπασιτς, μια μάνα της Σρεμπρένιτσας που έχασε τον τότε 17χρονο γιο της Νερμίν και τον άνδρα της στη σφαγή.

Χθες βράδυ, 6.000 άνθρωποι είχαν ήδη φθάσει στο Ποτοτσάρι, κοντά στη Σρεμπρένιτσα, στον τόπο όπου βρίσκεται το μνημείο των θυμάτων της σφαγής, αφού έκαναν τη διαδρομή που άνδρες και αγόρια από τη Σρεμπρένιτσα είχαν ακολουθήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση μέσα από τα δάση για να γλιτώσουν από τη σφαγή, τον Ιούλιο του 1995.

Η ταφή οστών θυμάτων, τα λείψανα των οποίων βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους και αναγνωρίστηκαν, τελείται κάθε χρόνο με αφορμή την επέτειο μνήμης.

Το νεότερης ηλικίας θύμα της γενοκτονίας, ένα βρέφος, θα ταφεί φέτος μέσα στο μνημείο των θυμάτων. Είναι το μωρό της οικογένειας Μούχιτς που σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 1995 λίγο μετά τη γέννησή του στη βάση του ΟΗΕ στο Ποτοτσάρι. Το κοριτσάκι θα ταφεί δίπλα στον τάφο του πατέρα του Χατζρουντίν, επίσης θύμα της σφαγής, δήλωσε ο αρμόδιος για την τελετή Κενάν Κάραβντιτς. Το μωρό είχε εκταφεί το 2012 από ομαδικό τάφο που υπήρχε στην περιοχή της πρώην βάσης του ΟΗΕ.

Χιλιάδες Μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί τότε κοντά στη βάση των ολλανδών κυανοκράνων ελπίζοντας ότι εκεί θα είχαν προστασία μετά την είσοδο των σερβικών δυνάμεων στη Σρεμπρένιτσα.

Με τα νέα αυτά 409 θύματα, τα οστά 6.066 θυμάτων συνολικά θα έχουν ταφεί στο μνημείο αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σρεμπρένιτσα: το συγνώμη της Σερβίας

Αρχισε η δίκη Ράντοβαν Κάρατζιτς

Ράτκο Μλάντιτς: Η άνοδος , η πτώση και η σύλληψη.Δείτε τη πορεία σε βίντεο

Που και πως έπιασαν τον Μλάντιτς.Τι ψιθύρισε.