Βολιβία: Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών θέλει τη διεξαγωγή νέων εκλογών

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) συνέστησε σήμερα να διεξαχθούν νέες εκλογές στη Βολιβία και στην προκαταρκτική έκθεσή του για τις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα τον περασμένο μήνα αναφέρει πως είναι στατιστικά απίθανο ο πρόεδρος Έβο Μοράλες να εξασφάλισε τη διαφορά του 10% που απαιτούνταν για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Ο ΟΑΚ εξέδωσε την προκαταρκτική έκθεσή του αφού ήλεγξε την ψηφοφορία της 20ης Οκτωβρίου αναφέροντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα.

Ο Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών, όμως υπήρξαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες για το αποτέλεσμα. Αμφιβολίες δημιουργήθηκαν για τη νίκη του από τον πρώτο γύρο όταν η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από την καταμέτρηση των ψήφων διακόπηκε ξαφνικά για ένα διάστημα.

«Απόπειρα πραξικοπήματος»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Μοράλες κατήγγειλε αργά το βράδυ της Παρασκευής [το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας] ότι εκτυλίσσεται απόπειρα «πραξικοπήματος» στη Βολιβία.

«Αδελφοί και αδελφές μου, η δημοκρατία μας διατρέχει κίνδυνο εξαιτίας του πραξικοπήματος σε εξέλιξη από βίαιες ομάδες εναντίον της συνταγματικής τάξης. Καταγγέλλουμε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτή την επίθεση εναντίον του Κράτους του Δικαίου», ανέφερε μέσω Twitter o πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας μετά την έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε με ορισμένους από τους υπουργούς του.

«Καλώ τον λαό μας να υπερασπιστεί ειρηνικά τη δημοκρατία και το Σύνταγμα για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ανθρώπινης ζωής ως των πολυτιμότερων αγαθών πάνω από κάθε πολιτικό συμφέρον», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Χαβιέρ Σαβαλέτα επισήμανε ότι δεν σχεδιάζεται να διεξαχθεί καμιά επιχείρηση για να εξουδετερωθούν οι στασιαστές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters