Βομβάρδισε με μαχητικά το Ιράν τους τζιχαντιστές;

Δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post αναφέρει ότι μαχητικά αεροσκάφη του Ιράν βομβάρδισαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό Ιράκ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Όντως θεωρούμε ότι πραγματοποίησαν κάποια αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Την ανακοίνωση πραγματοποίησε την Τρίτη το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Έχουμε ενδείξεις ότι έχουν ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές με αεροσκάφη F-4 Phantom, τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε αεροπορικές επιδρομές από τα ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το Jane’s Defense Weekly ιρανικό F-4 Phantom βομβάρδισε στην επαρχία της Ντιγιάλα, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ .

Το Ιράν δεν επιβεβαιώνει τους βομβαρδισμούς. Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε:

«Δεν επιβεβαιώνω τις πληροφορίες για στρατιωτική συνεργασία με το Ιράκ. Προσφέρουμε στρατιωτική και συμβουλευτική υποστήριξη στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων», πρόσθεσε. Παράλληλα, ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε στο Reuters ότι η Τεχεράνη δεν πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο γειτονικό Ιράκ.

«Το Ιράν δεν ενεπλάκη σε αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων του Daech στο Ιράκ. Οποιαδήποτε συνεργασία με την Αμερική σε τέτοια πλήγματα αποκλείεται από το Ιράν».

Αεροπορικές επιδρομές διεξάγουν καθημερινά στο Ιράκ αμερικανικά αεροσκάφη με την υποστήριξη συμμαχικών μαχητικών από τη Γαλλία, την Αυστραλία και τον Καναδά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ στις 8 Αυγούστου και το Σεπτέμβριο ξεκίνησαν παρόμοιες επιδρομές στη γειτονική Συρία.