Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο λίγες ώρες μετά την ανάπτυξη αμερικανικών βομβαρδιστικών B-1B στην περιοχή

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα έναν κατά τα φαινόμενα βαλλιστικό πύραυλο, ανακοίνωσε το γιαπωνέζικο υπουργείο Άμυνας και ο στρατός της Νότιας Κορέας, ώρες μετά την ανάπτυξη αμερικανικών βομβαρδιστικών B-1B σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν στην περιοχή οι ΗΠΑ και συμμαχικές της δυνάμεις.

Νότια Κορέα και ΗΠΑ ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν 11 ημέρες κοινών στρατιωτικών γυμνασίων, τα οποία η Πιονγκγιάνγκ έχει καταγγείλει.

Ένα αμερικανικό B-1B πέταξε μαζί με νοτιοκορεατικά αεροσκάφη FA-50 και μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ως μέρος των ασκήσεων Ulchi Freedom Shield, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα καταγγέλλει τακτικά τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις ως «προετοιμασία πολέμου». Οι σύμμαχοι τονίζουν ότι οι ασκήσεις είναι αμυντικές.

Το υπουργείο Άμυνας του Τόκιο δήλωσε ότι οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας την Τετάρτη επιβεβαίωσαν την «ετοιμότητα των δύο στρατών να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε κατάσταση» εν μέσω εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων από  την Βόρεια Κορέα.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας απαγορεύονται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην πυρηνικά οπλισμένη χώρα.

Mε πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφίες Reuters