Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου – Η Νότια Κορέα αναλύει συντρίμμια πυραύλου που ανέσυρε από την Κίτρινη Θάλασσα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον έναν βαλλιστικό πύραυλο στη θάλασσα σήμερα Τετάρτη, καθώς η Νότια Κορέα είχε εντοπίσει συντρίμμια ενός πυραύλου εδάφους-αέρος SA-5 της Σοβιετικής εποχής.

Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας είπε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος φαίνεται να έπεσε στη θάλασσα λίγα λεπτά μετά την αναφορά της εκτόξευσης.

Ο πύραυλος πέταξε σε ύψος έως και 50 χιλιόμετρα και κάλυψε βεληνεκές 250 χλμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Yasukazu Hamada.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπέβαλε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στη Βόρεια Κορέα μέσω διπλωματικών διαύλων του Πεκίνου.

H Σεούλ ανέλυσε τα συντρίμμια ενός πυραύλου

Το Γενικό Επιτελείο της Σεούλ (JCS) δήλωσε επίσης ότι εντόπισε τα συντρίμμια ενός απροσδιόριστου βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, από προηγούμενη εκτόξευση.

Η Νότια Κορέα ολοκλήρωσε μια ανάλυση αυτού που αρχικά υποστήριζε ότι ήταν μέρος ενός βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς (SRBM) που προσγειώθηκε κοντά στα ύδατά της την περασμένη εβδομάδα.

Η ανάλυση, ωστόσο, έδειξε ότι το κομμάτι, μήκους περίπου 3 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων, ήταν μέρος ενός αντιαεροπορικού πυραύλου SA-5, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας, επικαλούμενο την εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του.

«Αυτή η εκτόξευση πυραύλων SA-5 ήταν μια ξεκάθαρα εσκεμμένη, σκόπιμη πρόκληση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σεούλ. «Το SA-5 έχει επίσης χαρακτηριστικά πυραύλου εδάφους-εδάφους και η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιους πυραύλους στην Ουκρανία για επιθέσεις εδάφους-εδάφους».

Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι γνώριζε την εκτόξευση και εκτίμησε ότι δεν αποτελούσε άμεση απειλή για το αμερικανικό προσωπικό ή για τους συμμάχους της. Κατήγγειλε επίσης τα πυραυλικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ ως αποσταθεροποιητικά. Σκάφος του Ναυτικού της Νότιας Κορέας χρησιμοποίησε υποβρύχιο ανιχνευτή για να ανακτήσει τον πύραυλο.

Το SA-5 είναι ένας πύραυλος αεράμυνας που σχεδιάστηκε αρχικά από τη Σοβιετική Ένωση, όπου ονομάστηκε S-200, για να καταρρίψει στρατηγικά βομβαρδιστικά και άλλους στόχους μεγάλου ύψους.

Η Βόρεια Κορέα παρέλαβε συστήματα SA-5 στα μέσα της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με το «The Armed Forces of North Korea: On the Path of Songun», μια έρευνα του 2020 από Ολλανδούς ερευνητές.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters