Βόρεια Κορέα: Καθαιρέθηκε ο Πακ Γιονγκ Τσον – Ήταν το «νούμερο 2» στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα, ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν καθαίρεσε τον Πακ Γιονγκ Τσον, τον δεύτερο ισχυρότερο αξιωματούχο στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε μια κίνηση ισχύος που στέλνει ένα σαφέστατο «μήνυμα» προς πάσα κατεύθυνση.

Ο Πακ Γιονγκ Τσον, ήταν αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος αλλά και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ αντικαταστάθηκε από τον Ρι Γιονγκ Γκιλ στην ετήσια συνεδρίαση της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA την Κυριακή.

Επί του παρόντος δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος της καθαίρεσης και της αντικατάστασης του Πακ Γιονγκ Τσον, ωστόσο είθισται να ανανεώνεται συχνά η στρατιωτική ηγεσία της χώρας και η συνεδρίαση του κόμματος στο τέλος του έτους έχει χρησιμοποιηθεί συχνά στο παρελθόν για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και αλλαγές .

Η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή του κόμματος, της οποίας ηγείται ο Κιμ, θεωρείται το πιο ισχυρό όργανο λήψης στρατιωτικών αποφάσεων της χώρας, πάνω από το υπουργείο Άμυνας.

Φωτογραφία Reuters