Βόρεια Κορέα: Οι λεπτές ισορροπίες και οι «τριγμοί» από τις εκτοξεύσεις πυραύλων

Η δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων από την Βόρεια Κορέα έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στη Νότια Κορέα, την ίδια στιγμή που τα μέσα ενημέρωσης της Πιόνγιανγκ μεταδίδουν τις επιτυχίες του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μεταβολή των σχεδίων της για την πραγματοποίηση εντός του τρέχοντος μηνός κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τη Νότια Κορέα, παρά τις επανειλημμένες πρόσφατες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, με προφανή σκοπό την άσκηση πίεσης στη Σεούλ και την Ουάσινγκτον να σταματήσουν τις ασκήσεις του είδους, που η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει πάγια γενική πρόβα εισβολής στην επικράτειά της.

Δεν προβλέπεται «ουδεμία προσαρμογή ή αλλαγή των σχεδίων για την οποία να είμαστε ενήμεροι», τόνισε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Τι μετέδωσαν τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε χθες Τετάρτη την πρώτη δοκιμή ενός «νέου τύπου, μεγάλης εμβέλειας εκτοξευτήρα πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων», μετέδωσαν σήμερα βορειοκορεάτικα κρατικά ΜΜΕ.

Η δοκιμαστική εκτόξευση επιβεβαίωσε το αξιόμαχο του συστήματος και ο Κιμ προεξόφλησε ότι το οπλικό σύστημα θα προκαλέσει «αναπόφευκτο πόνο» στις «δυνάμεις που θα μετατραπούν στον στόχο» του, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το δημοσίευμα καταγράφεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου της Νότιας Κορέας κατά την οποία οι βορειοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν τουλάχιστον δύο πυραύλους από περιοχή στις ανατολικές ακτές της χώρας, οι οποίοι κατέπεσαν στη θάλασσα.

Η «απάντηση» Μπόλτον

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον έκρινε ότι οι πρόσφατες δοκιμές πυραύλων στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ δεν παραβίασαν τις δεσμεύσεις που είχε κάνει ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο επισήμανε ότι έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Η εκτόξευση των πυραύλων αυτών δεν παραβίασε τη δέσμευση που έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στον πρόεδρο [Τραμπ] για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους», είπε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Fox News.

«Αλλά πρέπει να θέσουμε το ερώτημα πότε θα αρχίσει η αληθινή διπλωματία, πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση σε επίπεδο ομάδων εργασίας, κάτι που ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ξανά την 30ή Ιουνίου ότι είναι έτοιμος να κάνει. Ακόμα περιμένουμε να ακούσουμε νέα από τη Βόρεια Κορέα», συμπλήρωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters