Βόρεια Μακεδονία: Εκπαίδευσε «υπό άκρα μυστικότητα» την πρώτη ομάδα Ουκρανών στρατιωτών

Η Βόρεια Μακεδονία έγινε η δεύτερη βαλκανική χώρα μετά τη Ρουμανία που ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης της πρώτης ομάδας Ουκρανών στρατιωτών.

Οι πληροφορίες για την εκπαίδευση κρατούνταν μυστικές μέχρι στιγμής για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας της χώρας, Slavjanka Petrovska.

Σύμφωνα με την υπουργό, η εκπαίδευση διεξήχθη «στις εγκαταστάσεις, που ανήκουν στον στρατό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, με αντίστοιχη απόφαση της κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι η Βόρεια Μακεδονία, η οποία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 2020, θα συνεχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες το 2024 και για «όσο χρειαστεί». Η Petrovska δεν διευκρίνισε ποιο είδος εκπαίδευσης είχαν περάσει οι στρατιώτες, ούτε πόσοι στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν ή θα εκπαιδεύονταν.

Αυτή η εκπαίδευση καθιστά τη Βόρεια Μακεδονία τη δεύτερη βαλκανική χώρα μετά τη Ρουμανία που πρόσφερε στρατιωτικούς χώρους στο έδαφός της για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.

Η Ρουμανία πρότεινε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τις βάσεις της για τη στέγαση ξένων εκπαιδευτών που θα εκπαίδευαν Ουκρανούς στρατιώτες στην αρχή της ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας. Αυτόν τον Νοέμβριο, άνοιξε ένα εκπαιδευτικό κέντρο για Ουκρανούς πιλότους που θα εκπαιδευτούν για να πετάξουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που παρέχονται από τη Δύση.

Τον Αύγουστο, η Ελλάδα πρόσφερε επίσης τη βοήθειά της στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στα F-16 αλλά όχι στο έδαφός της. Η Σλοβενία ​​εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το 2022 αλλά έστειλε τους εκπαιδευτές της σε ένα κέντρο στη Γερμανία.

Η Κροατία εξέτασε το ενδεχόμενο να ανοίξει τις βάσεις της για εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά ο Κροάτης Πρόεδρος «μπλόκαρε» την απόφαση αυτή.

Πηγή: Ukrainska Pravda / Φωτογραφία αρχείου Reuters