Vostok 2018: Ηχηρό μήνυμα Πούτιν για περαιτέρω ενίσχυση της Ρωσίας

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την Πέμπτη τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας, από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, στην ανατολική Σιβηρία, όπου δήλωσε ότι η Μόσχα σχεδίαζε να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας με όπλα νέας γενιάς.

Η Ρωσία δήλωσε ότι οι ασκήσεις Vostok-2018 περιλαμβάνουν περίπου 300.000 στρατεύματα και όλα τα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και τη συμμετοχή των κινεζικών και μογγολικών δυνάμεων.

Ο Πούτιν επαίνεσε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του ρωσικού στρατού και την ικανότητά του να αντιμετωπίσει δυνητικές απειλές, αφού παρακολούθησε τα γυμνάσια στο στρατόπεδο εκπαίδευσης Τσούγκολ κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία και την Κίνα, όπου θα συνεχίζονται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Περίπου 25.000 στρατιώτες, 7.000 οχήματα καθώς και 250 ελικόπτερα και αεροπλάνα συμμετείχαν στη προσομοίωση εναέριας και επίγειας επίθεσης από έναν «απροσδιόριστο» εχθρό.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως εόναι καθήκον της χώρας είναι να είναι έτοιμοι να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, την ασφάλειά της και τα εθνικά της συμφέροντα και, αν χρειαστεί, να στηρίξει τους συμμάχους της.

Στη συνέχεια τόνισεε πως είναι η πρώτη φορά που ο στρατός και ο στόλος έχουν υποβληθεί σε μια τέτοια δύσκολη και μεγάλης κλίμακας δοκιμή και προσέθεσε ότι θα συνεχίσει να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας , μεόπλα και εξοπλισμό αιχμής στο πλαίσιο ανάπτυξης των διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών.

Απευθυνόμενος σε συγκέντρωση στρατιωτών, είπε ότι η Ρωσία είναι μια ειρηνική χώρα που δεν έχει και δε μπορεί να έχει σχέδια για επιθετικότητα, αλλά αντιθέτως είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κράτος που ενδιαφέρεται για εταιρική σχέση.

Η Ρωσία είπε ότι τα ασκήσεις έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, αλλά το ΝΑΤΟ την καταδίκασε ως πρόβα για «συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό στρατό, 87 παρατηρητές από 59 χώρες ήταν παρόντες για τις ρωσο-κινέζικες ασκήσεις.

 Με πληροφορίες από:  France24 , Reuters