Vostok 2018: Ξεκινά σήμερα η μεγαλύτερη Ρωσική στρατιωτική άσκηση των τελευταίων 40 χρόνων – ΒΙΝΤΕΟ

 Τριακόσιες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα θα λάβουν μέρος στις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας σήμερα Τρίτη, σε μια τεράστια επίδειξη ισχύος, με την συμμετοχή και χιλιάδων Κινέζων στρατιωτών.

Η στρατιωτική άσκηση «Vostok-2018» (Ανατολή-2018), η οποία ξεκινάει σήμερα στην ανατολική Σιβηρία, με την συμμετοχή των ΕΔ της Κίνας και της Μογγολίας, έχει χαρακτηριστεί από το ΝΑΤΟ ως μια πρόβα «γενικευμένης σύγκρουσης ευρείας κλίμακας».

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να παραστεί στην άσκηση Vostok-2018 μετά την διεξαγωγή του Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, όπου ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπινγκ είναι ένας από τους εξέχοντες φιλοξενούμενους του.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις έρχονται σε μια περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης, με τις κατηγορίες για ρωσική παρέμβαση σε εκλογικές διαδικασίες σε χώρες τις Δύσεις να πληθαίνουν και τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Συρία να συνεχίζονται.

Η άσκηση Vostok 2018 συγκρίνεται με τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του 1981, όπου η τότε Σοβιετική Ένωση, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου πραγματοποίησε την άσκηση Zapad 81, όπου συμμετείχαν 100.000 με 150.000 στρατιώτες και ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της σοβιετικής εποχής.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, στη φετινή άσκηση θα συμμετέχουν 300.000 στρατιώτες, 36.000 στρατιωτικά οχήματα, 1.000 αεροπλάνα και 80 πολεμικά πλοία.

«Φανταστείτε 36.000 στρατιωτικά οχήματα που κινούνται ταυτόχρονα: άρματα μάχης, τεθωρακισμένοι μεταφορείς προσωπικού, πυροβολικό – και όλα αυτά φυσικά σε συνθήκες όσο το δυνατόν πλησιέστερες σε μια κατάσταση μάχης», δήλωσε ο Σόιγκου.

Μοντέρνος εξοπλισμός

Ο ρωσικός στρατός θα παρουσιάσει όλες τις τελευταίες προσθήκες στο οπλοστάσιο του: Πυραύλους Iskander που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, άρματα μάχης T-80 και T-90 και σύγχρονα αεροσκάφη Su-34 και Su-35.

Στη θάλασσα, ο ρωσικός στόλος θα αναπτύξει αρκετές φρεγάτες εξοπλισμένες με πυραύλους Kalibr που έχουν χρησιμοποιηθεί στη Συρία.

«Ταιριάζει σε ένα πρότυπο που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό – μια πιο ισχυρή Ρωσία, αυξάνοντας σημαντικά τον αμυντικό προϋπολογισμό και τη στρατιωτική παρουσία της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Dylan White στα τέλη Αυγούστου.

Τον περασμένο μήνα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «η ικανότητα της Ρωσίας να αμυνθεί στην σημερινή διεθνή κατάσταση που είναι συχνά επιθετική και εχθρική στη χώρα μας είναι δικαιολογημένη, απαραίτητη και χωρίς εναλλακτική λύση».

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης χειροτέρεψαν απότομα το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και τις επακόλουθες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι επεκτείνεται προς τα δυτικά και απειλεί τη ρωσική εθνική ασφάλεια.

Η Μόσχα έχει αυξήσει τον αριθμό των μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων της στον Καύκασο, τη Βαλτική και την Αρκτική τα τελευταία χρόνια.

Η προηγούμενη στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας στην περιοχή, Vostok-2014, είχε σχεδόν το μισό μέγεθος, με συμμετοχή 155.000 στρατιωτών.

Τα πολεμικά παιχνίδια της χώρας στην Ανατολική Ευρώπη πέρυσι, Zapad-2017, είδαν 12.700 στρατιώτες να συμμετέχουν σύμφωνα με τη Μόσχα. Η Ουκρανία και τα κράτη της Βαλτικής δήλωσαν ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Πηγή AFP