Vostok-2022: Ο Πούτιν στην τελική φάση των στρατιωτικών ασκήσεων – Το σενάριο που παρακολουθεί [pics,vids]

Υπό το βλέμμα του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν διεξάγεται η τελική φάση της στρατιωτικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «Vostok-2022» στην ρωσική Άπω Ανατολή, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου  Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Πούτιν έχει ήδη φτάσει στο πεδίο εκπαιδεύσεων Σεργκεγιέφσκι όπου και θα ολοκληρωθούν τα πολυεθνικά γυμνάσια»

Στη συνέχεια, ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος είχε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ», μια είδηση που έχει την σημασία της, λόγω των πρόσφατων ισχυρισμών του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας ότι οι Σοϊγκού και Γκερασίμοφ «βρίσκονται στο περιθώριο» και ότι ο Πούτιν τους αγνοεί, συνομιλώντας απευθείας με τους Διοικητές των ρωσικών δυνάμεων σε επίπεδο θεάτρου επιχειρήσεων.

Ο Πούτιν συνομιλεί με τον Σοιγκού (αριστερά) ενώ στο βάθος διακρίνεται ο Γκερασίμοφ

Η τελική φάση της άσκησης Vostok-2022

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, σήμερα διεξάγεται η τελική φάση της άσκησης Vostok-2022, στην οποία τα ρωσικά στρατεύματα θα συνεργαστούν από κοινού με στρατιωτικά τμήματα από το Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, την Ινδία, την Κιργιζία, την Κίνα, τη Μογγολία και το Τατζικιστάν. Το σενάριο εκτυλίσσεται σε τρία στάδια.

Στο πρώτο στάδιο, τμήμα των εν λόγω στρατιωτικού συνασπισμού θα πραγματοποιήσει αντεπίθεση, με την συμμετοχή πυροβολικού και μαχητικών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης απωθώντας τον «εχθρό» και στο δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιηθούν πλήγματα ακριβείας από βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας κατά των εχθρικών συστημάτων αεράμυνας, πυροβολικού και κέντρων διοίκησης και ελέγχου.

Πούτιν και Γκερασίμοφ συνομιλούν

Το τρίτο και το τελευταίο στάδιο προβλέπει μια μεγάλη επίθεση με την υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορικών μέσων που θα καταστρέψει τις «εχθρικές δυνάμεις», με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας να υπογραμμίζει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση Vostok-2022 βασίζονται στην εμπειρία πρόσφατων πολεμικών συγκρούσεων, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται σε νέες τακτικές και μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τις άλλες χώρες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει πως στα πολεμικά γυμνάσια, που άρχισαν την 1η Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν μόνο 50.000 στρατιώτες, ένα κλάσμα των 300.000 που είχε ανακοινωθεί πως είχαν συμμετάσχει το 2018. Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε πως και οι δύο αριθμοί είναι υπερβολικοί.

Σήμερα το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο του ναυτικού τμήματος των γυμνασίων, που δείχνει το ρωσικό στόλο του Ειρηνικού να εκτοξεύει πυραύλους cruise Kalibr, για τους οποίους ελέχθη ότι έπληξαν με επιτυχία ένα στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων.

Φωτογραφίες Reuters