Βούτσιτς: Μαχητικό του NATO «παρενόχλησε» σερβικό αεροπλάνο στον εναέριο χώρο της Ρωσίας!

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστήριξε χθες το βράδυ, Πέμπτη 07 Απριλίου, ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος του NATO «παρενόχλησε» ένα σέρβικο επιβατικό αεροσκάφος Α330 της Air Serbia, πάνω από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας!

Η Σερβία χρησιμοποιεί το αεροσκάφος Α330 για την διαδρομή Βελιγράδι – Μόσχα, σε μεγαλύτερες συχνότητες από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση «έκλεισε» τον εναέριο χώρο της για αεροσκάφη ρωσικών εταιρειών.

«Το αεροπλάνο ήταν κοντά στα σύνορα Ρωσίας – Λετονίας, όταν μας ειδοποίησαν να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε το αεροσκάφος που ήταν δίπλα μας. Υπήρχε ένα μαχητικό αεροσκάφος ένα χιλιόμετρο μακριά από εμάς. Προφανώς ήταν ένα NATOϊκό αεροσκάφος στον ρωσικό εναέριο χώρο», ήταν οι δηλώσεις του Σέρβου προέδρου σχετικά με το περιστατικό.

Είπε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Ραδιοφωνική Τηλεόραση της Σερβίας, RTS, ότι η Σερβία έχει τις συντεταγμένες όπου εμφανίστηκε το αεροπλάνο, σημειώνοντας ότι το μαχητικό αεροσκάφος «έμοιαζε με ένα Phantom 15 ή ένα Eurofighter».

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία θα ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από τη Ρωσία και από το ΝΑΤΟ. Έχοντας προφανώς κατά νου το ΝΑΤΟ, είπε ότι η Σερβία θέλει «να δει ποιος παριστάνει τον έξυπνο και θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική αεροπορία και τους πολίτες σε πτήση με μαχητικά αεροσκάφη».

Η Σερβία είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν σταμάτησε τις πτήσεις προς τη Ρωσία ή δεν έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα ως μέρος των κυρώσεων που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Σερβία ψήφισε υπέρ ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στη γείτονά της, αλλά η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους συμμάχους της και έχει αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις.