Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη Typhoon αναχαίτισαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που πετούσαν επάνω από την Βαλτική κοντά στον εναέριο χώρο της Ατλαντικής Συμμαχίας σε δύο χωριστές περιπτώσεις την Τρίτη και την Πέμπτη, ανακοίνωσε σήμερα 20/4/2025 το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Μαχητικά Typhoon αναχαίτισαν την Τρίτη ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος Ilyushin Il-20M «Coot-A.
Δύο ημέρες αργότερα, δύο Typhoon αναχαίτισαν άγνωστο αεροσκάφος που έβγαινε από τον εναέριο χώρο του Καλίνινγκραντ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
Ο υπουργός αρμόδιος για τις Ένοπλες Δυνάμεις Λουκ Πόλαρντ δήλωσε ότι με την αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα και τις κλιμακούμενες απειλές ασφαλείας, η Βρετανία αναλαμβάνει δράση για να συνδράμει τους συμμάχους της, να αποκρούσει τους εχθρούς και να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια».
Britain intercepted Russian aircraft over Baltic Sea in recent days https://t.co/hPiUM9qdsE pic.twitter.com/m7of3DmUPH
— Reuters (@Reuters) April 20, 2025
«Η αποστολή αυτή δείχνει την ικανότητά μας να επιχειρούμε από κοινού με το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ την Σουηδία και να υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο της Συμμαχίας όπου απαιτείται, διατηρώντας μας ασφαλείς στο εσωτερικό και ισχυρούς στο εξωτερικό».
This week, RAF Typhoons were scrambled three times in three days from Malbork Air Base in Poland, to intercept Russian aircraft flying close to @NATO airspace over the Baltic Sea.
Full story: https://t.co/2VcfhzoJJn#StrongerTogether #WeAreNato pic.twitter.com/731BtuDyHS
— Royal Air Force (@RoyalAirForce) April 20, 2025
❗️ The Telegraph: Royal Air Force intercepts Russian planes to protect NATO airspace
RAF Typhoons were scrambled twice in less than 48 hours this week to intercept Russian military aircraft approaching NATO’s border.
On Tuesday, two Typhoons from Poland intercepted a Russian… pic.twitter.com/rFA6KtwTr3
— NEXTA (@nexta_tv) April 20, 2025
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αντίδραση της Μόσχας στα δύο περιστατικά.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ