Βρετανικό ΥΠΑΜ: «Αναχαίτιση της ρωσικής προέλασης – Οι Ουκρανοί εκμεταλλεύονται την αδυναμία ελιγμών των Ρώσων»

Στην ημερήσια αναφορά τους για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στα μέτωπα της Ουκρανίας, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών του Βρετανικού ΥΠΑΜ κάνουν μια αποτίμηση των τακτικών εισβολέων και αμυνομένων.

Σύμφωνα με το Βρετανικό ΥΠΑΜ οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που θέτει το ανάγλυφο του εδάφους της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό «αγκυλωμένες» στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας και έχουν δείξει απροθυμία να κάνουν ελιγμούς εκτός δρόμου. «Η καταστροφή γεφυρών από τις ουκρανικές δυνάμεις έπαιξε επίσης βασικό ρόλο στην αναχαίτιση της προέλασης της Ρωσίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το Βρετανικό ΥΠΑΜ, βάσει των στοιχείων που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Επισημαίνει ακόμη πως η συνεχιζόμενη αποτυχία της Ρωσίας να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου στην Ουκρανία, έχει περιορίσει δραστικά την ικανότητά της να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους αεροπορικούς ελιγμούς, περιορίζοντας περαιτέρω τις επιλογές τους.

«Οι τακτικές των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εκμεταλλευτεί επιδέξια την έλλειψη ελιγμών της Ρωσίας, κάνοντας απογοητευτική τη ρωσική προέλαση και προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις δυνάμεις εισβολής», σημειώνει ακόμη το Βρετανικό ΥΠΑΜ.