Βρετανικό ΥΠΑΜ: Η Ουκρανία αποδεικνύεται «πονοκέφαλος» για την ρωσική πολεμική αεροπορία

Η Ουκρανία συνεχίζει να παρουσιάζει μια «σημαντική πρόκληση» στις ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιχειρήσεις, αφήνοντας τα ρωσικά αεροσκάφη ευάλωτα σε συστήματα αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, ανέφερε σήμερα Κυριακή το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η αδυναμία της Ρωσίας να βρει και να καταστρέψει συστήματα αεράμυνας έχει εμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειές της να αποκτήσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου, κάτι που με τη σειρά του έχει επηρεάσει σημαντικά την ικανότητά της να υποστηρίξει την προέλαση των χερσαίων δυνάμεών τους σε διάφορα μέτωπα», έγραψε το υπουργείο στο Twitter με βάση τις αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών.

Το υπουργείο κατέγραψε επίσης συγκέντρωση ρωσικής αεροπορικής δραστηριότητας προς τη νοτιοανατολική Ουκρανία, «πιθανόν αποτέλεσμα της επικέντρωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας σε αυτήν την περιοχή».

Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις συνέχισαν να αποτρέπουν τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας δια θαλάσσης με έναν «μακρινό αποκλεισμό» των ουκρανικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ, ανέφερε το υπουργείο, αν και μια αμφίβια απόβαση από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν πιθανό να είναι «ολοένα και υψηλότερου κινδύνου» λόγω στις προετοιμασίες της Ουκρανίας.

Οι νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα «ενέχουν επίσης σοβαρό κίνδυνο» για τη θαλάσσια δραστηριότητα, είπε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι αν και η προέλευση τέτοιων ναρκών παραμένει ασαφής και αμφισβητούμενη, «η παρουσία τους οφείλεται σχεδόν σίγουρα στη ρωσική ναυτική δραστηριότητα».