Wagner εναντίον Σοϊγκού: Έχει ξεσπάσει «εμφύλιος» στη ρωσική ελίτ μετά τις αποτυχίες στην Ουκρανία;

Μετά τις συνεχόμενες αποτυχίες που υπέστη ο ρωσικός στρατός το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία, ένας «εμφύλιος» φαίνεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner και τοπικούς αξιωματούχους και την στρατιωτική ηγεσία του Κρεμλίνου.

Ένα βίντεο που ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει την στιγμή της σύλληψης του επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης της Wagner, Αλεξέι Σλομποντένιουκ, καθώς έχει επανειλημμένα επικρίνει έντονα τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους ηγέτες της στο Telegram.

Ο Σλομποντένιουκ έχει κατηγορηθεί για επίθεση στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού μέσω διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι οι τρέχουσες αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία οφείλονται εν μέρει σε οργανωτικές αποτυχίες.

Η ομάδα Wagner, για την οποία εργάζεται ο Σλομποντένιουκ, πολεμά μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά λειτουργεί ως δική της οντότητα, εκτός της δικαιοδοσίας του Σοϊγκού, απαντώντας αντ’ αυτού μόνο σε έναν άνθρωπο, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, γνωστό και ως «μάγειρα του Πούτιν», ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της διαβόητης παραστρατιωτικής ομάδας.

Στο βίντεο, μέλη της Ειδικής Μονάδας Ταχείας Αντίδρασης (SOBR) φαίνονται να γονατίζουν στην πλάτη του Σλόμποντενιουκ καθώς τον έχουν βγάλει με την βία από το αυτοκινητό του και έχουν κατασχέσει τα δύο κινητά του τηλέφωνα.

Πολλοί σχολιαστές και αναλυτές, κυρίως στο διαδίκτυο, υποστηρίζουν ότι η χρήση του SOBR για τη σύλληψη του Σλομποντένιουκ, αντί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), είναι «ενδεικτική μιας εσωτερικής διαμάχης για την εξουσία και ένδειξη δυσπιστίας».

Οι αντιφρονούντες συλλαμβάνονται συχνά από την FSB, αλλά η σχέση του Πούτιν με την Wagner θα μπορούσε να είχε κάνει αυτή την επιλογή δύσκολη.

Η ρωσική ελίτ ξεσπά ενάντια στη στρατιωτική ηγεσία

Πέρα από την «προσωπική κόντρα» μεταξύ της Wagner και του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Σοϊγκού, Ρώσοι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι, εκφράζουν την οργή τους για την διαχείριση της επιχείρησης στην Ουκρανία από την υψηλόβαθμη στρατιωτική ηγεσία.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος που έχει διορισθεί από το Κρεμλίνο στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας στην Ουκρανία, επιτέθηκε σήμερα Πέμπτη εναντίον Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων.

«Πολλοί λένε ότι ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος επέτρεψε να φτάσουν τα πράγματα μέχρι εδώ, θα πρέπει απλώς να αυτοπυροβοληθεί σαν πραγματικός αξιωματικός», είπε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, σε ένα βίντεο στο κανάλι του στο Telegram.

Ο Στρεμούσοφ σημείωσε ότι η σκληρή κριτική του δεν στράφηκε στο σύνολο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας αλλά σε μια χούφτα «άτεχνων διοικητών», πιθανότατα αναφερόμενος στον Σεργκέι Σοϊγκού.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, ο πρώην στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, είπε ότι ο στρατός θα πρέπει «να σταματήσει να λέει ψέματα», καθώς οι καθημερινές ενημερώσεις επαινούν τις τεράστιες απώλειες που υποτίθεται ότι υπέστησαν οι ουκρανικές δυνάμεις χωρίς να γίνεται λόγος για τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Βλαντιμίρ Σολοβίοφ, παρουσιαστής της ρωσικής τηλεόρασης και ένθερμος υποστηρικτής του Κρεμλίνου, ο οποίος βρίσκεται υπό κυρώσεις της ΕΕ, είπε ότι ορισμένα μέλη των ανώτατων κλιμακίων του στρατού αξίζουν να φτάσουν μέχρι και στο εκτελεστικό απόσπασμα.

«Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν, δεν έχουμε θανατική ποινή δυστυχώς, αλλά για κάποιους από αυτούς θα ήταν η μόνη λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δέχεται μεγάλη πίεση αφενός από τις στρατιωτικές ήττες στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης και αφετέρου από τις διαμαρτυρίες της ρωσικής ελίτ και του λαού, να προβεί σε ανακατατάξεις της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και κυρίως του Σεργκέι Σοϊγκου.

Με πληροφορίες από: The Moscow Times / Express UK / Φωτογραφία αρχείου Reuters