Wagner: Θέτει σε συναγερμό την Πολωνία – Ο «φόβος» ενός «υβριδικού πολέμου»

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην Πολωνία, υπό τον φόβο των κινήσεων αλλά και πιθανής προβοκάτσιας των μελών της Wagner που έχουν εγκατασταθεί στην Λευκορωσία.

Συγκεκριμένα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε δηλώσεις του ανέφερε πως μισθοφόροι της Wagner κινούνται προς τον «διάδρομο Σουβάλκι», δηλαδή μια λωρίδα γης που χωρίζει την Πολωνία από την Λιθουανία, αλλά ταυτόχρονα «ενώνει» τη Λευκορωσία με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που αποτελεί και το μοναδικό «προπύργιο» της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα.

Ο Μοραβιέτσκι θεωρεί πως μισθοφόροι της Wagner θα μεταμφιεστούν σε συνοριακούς φρουρούς της Λευκορωσίας και θα προωθήσουν παράτυπους μετανάστες να εισέλθουν στην Πολωνία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις «αποσταθεροποίησης».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός χαρακτήρισε αυτές τις πιθανές δραστηριότητες των μισθοφόρων ως ένα καθοριστικό βήμα ενόψει ενός «υβριδικού πολέμου» εναντίον της χώρας του.

Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες, Παρασκευή 28/7/2023, ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως Πολωνία και η Λιθουανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία σε περίπτωση απειλής προκλήσεων από τη ρωσική ομάδα Wagner.

Μάλιστα Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του επισκέφθηκαν τη μεθόριο με τη Λευκορωσία. Η Πολωνία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τυχόν «προκλητικές ή επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Πολωνία είναι ένας από τους κύριους δωρητές εξοπλιστικών συστημάτων στην Ουκρανία μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου του 2022, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί έναν από τους πιο άρτια εξοπλισμένους στρατούς της Ευρώπης.