Washington Post: «Η Ουκρανία ετοίμαζε επίθεση στη Μόσχα αλλά ματαιώθηκε με παρέμβαση των ΗΠΑ» – Διαψεύδει το Κίεβο

Η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, τη Μόσχα, κατά την πρώτη επέτειο του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η οποία επικαλείται τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR), Κιρίλο Μπουντάνοφ, έδωσε εντολή σε έναν από τους αξιωματικούς του «να ετοιμαστεί για μαζικές επιθέσεις στις 24 Φεβρουαρίου … με όλα τα μέσα που διέθεταν».

Καθώς οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις του Κιέβου και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανησυχούσαν εδώ και καιρό ότι οποιαδήποτε επίθεση στο εσωτερικό της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση από το Κρεμλίνο.

Στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η GUR «συμφώνησε, κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, να αναβάλει τα χτυπήματα» στη Μόσχα, σύμφωνα πάντα με τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν από ένα 21χρονο μέλος της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα έγγραφα δεν αναφέρουν ούτε τον τρόπο της επίθεσης εναντίον της Μόσχας, ούτε πως η Ουάσιγκτον άλλαξε την γνώμη στο Κίεβο.

Από την μεριά της η Ουκρανία, έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της Washigton Post, καταλογίζοντας σκοπιμότητα στο δημοσίευμα.

«Γιατί να το κάνουμε αυτό; Τι θα έλυνε αυτή η επίθεση; Θα άλλαζε την πορεία του πολέμου; Θα έκανε τους Ρώσους να φύγουν από τα εδάφη μας; Θα αφαιρούσε την ανάγκη για όπλα; Έτσι, τέτοιες δημοσιεύσεις, με την υποχρεωτική αναφορά σε »ανώνυμες πηγές», εκπληρώνουν μόνο μια καταστροφική λειτουργία: διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στις δυτικές πρωτεύουσες σαν να είναι η Ουκρανία μια παράλογη και παρορμητική χώρα που είναι επικίνδυνο να μας εμπιστεύονται με όπλα», αναφέρει με ανάρτησή του ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Πηγή: washingtonpost.com / Φωτογραφία αρχείου Reuters