WC-135W: Ο «ανιχνευτής» της USAF έφτασε στην Ευρώπη για άγνωστη αποστολή

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών ανέπτυξε ένα αεροσκάφος τύπου WC-135W «Constant Phoenix» στην αεροπορική βάση Mildenhall της RAF στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι εξειδικευμένο στην ανίχνευση ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, εξ ου και το παρατσούκλι του, «ανιχνευτής – sniffer».

Η ανάπτυξη ενός Constant Phoenix στην Ευρώπη είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Η πρώτη αποστολή στην Ευρώπη έγινε μετά την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ το 1986, όταν πολλαπλά WC-135 αναπτύχθηκαν για την παρακολούθηση της καταστροφής. Από τότε, ο «ανιχνευτής» έχει επισκεφθεί την ήπειρο μόνο δύο φορές: μία το 2017 και ξανά το 2020. Και στις δύο περιπτώσεις, η αποστολή έγινε κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Το WC-135 βασίζεται στο σχεδιασμό του αεροσκάφους C-135 Stratolifter. Από τα 10 αεροσκάφη WC-135 που κατασκευάστηκαν, έχουν απομείνει μόνο δύο, τα οποία είναι στην υπηρεσίας της 45ης Μοίρας Αναγνώρισης της USAF. Και οι δύο προσκαλούνται τακτικά στον Ειρηνικό Ωκεανό, παρακολουθώντας το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Η τρέχουσα αποστολή του WC-135W στην Ευρώπη είναι άγνωστη.

Με πληροφορίες από: Aerotime / Φωτογραφία Wikipedia