WSJ: Απαιτεί να αφεθεί ελεύθερος ο ανταποκριτής της στη Ρωσία που συνέλαβε η FSB για «κατασκοπεία»

Η εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ) αξίωσε χθες Σάββατο να απελευθερωθεί αμέσως ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, ανταποκριτής της στη Μόσχα που συνελήφθη από την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας FSB και αντιμετωπίζει κατηγορίες για «κατασκοπεία», κάτι που η προεδρία των ΗΠΑ χαρακτήρισε «γελοίο».

Ο κ. Γκέρσκοβιτς, 31 ετών, γιος ζευγαριού Εβραίων που εγκατέλειψε τη Σοβιετική Ένωση για να εγκατασταθεί στην Αμερική, σύμφωνα με προφίλ του που δημοσίευσε η WSJ χθες, έχει εργαστεί στο παρελθόν για τις εφημερίδες New York Times και Moscow Times και για το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά όσα είναι γνωστά, συνελήφθη την Τετάρτη σε εστιατόριο στην Εκατερίνεμπουργκ, στα Ουράλια.

Πριν την ανακοίνωση της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, της FSB, υπήρχαν αναφορές ότι ο Γκερσκόβιτς είχε «εξαφανιστεί» από την πόλη Γεκατερίνμπουργκ, όπου είχε πάει για να συγκεντρώσει πληροφορίες για άρθρο που ετοίμαζε, σχετικά με την στρατολόγηση ντόπιων στον μισθοφορικό στρατό της Wagner.

Είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται ξένος δημοσιογράφος και κατηγορείται για «κατασκοπεία» από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

«Η υπόθεση του Έβαν αποτελεί κακοήθη προσβολή στην ελευθεροτυπία και πρέπει να προκαλέσει αγανάκτηση σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους και σε όλες τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», έκρινε η WSJ σε σχόλιο της.

Υπενθυμίζεται πως Η ανακοίνωση της FSB για τη σύλληψη του δημοσιογράφου της WSJ σημείωνε ότι ο Γκέρσκοβιτς είχε επιφορτιστεί «από την αμερικανική πλευρά» με τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με «τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης του στρατιωτικοαμυντικού συμπλέγματος». Ωστόσο δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ