OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Μια μικρή ομάδα Ουκρανών «κατέστρεψε» τα στρατεύματα του NATO σε άσκηση με drones

13/02/2026 - 18:34
Ουκρανία - NATO - drones

REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Share on FacebookShare on Twitter

Το NATO φαίνεται πως δεν έχει μάθει ακόμη το «μάθημά» του από τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε ένα πεδίο μάχης όπου κυριαρχούν τα μη επανδρωμένα συστήματα (drones).

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, κατά τη διάρκεια της συμμαχικής άσκησης «Hedgehog 2025», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στην Εσθονία, έγιναν εμφανείς οι ελλείψεις και τα τρωτά σημεία των νατοϊκών στρατευμάτων, όσον αφορά τις τακτικές μάχης με drones.

Στην άσκηση συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 στρατιώτες από 12 χώρες του NATO, μαζί με Ουκρανούς ειδικούς σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών που είχαν έρθει από την πρώτη γραμμή μάχης.

Η άσκηση προσομοίωσε ένα «αμφισβητούμενο και συμφορημένο» πεδίο μάχης με διάφορα είδη drones, λέει ο Αντισυνταγματάρχης Άρμπο Πρόμπαλ, επικεφαλής του προγράμματος μη επανδρωμένων συστημάτων για τις Εσθονικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Ο στόχος ήταν στην πραγματικότητα να δημιουργηθεί τριβή, άγχος για τις μονάδες και γνωστική υπερφόρτωση το συντομότερο δυνατό», λέει. Αυτό δοκιμάζει την ικανότητα των στρατιωτών να προσαρμόζονται υπό πυρά.

Σε ένα σενάριο, μια ομάδα μάχης αρκετών χιλιάδων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένης μιας βρετανικής ταξιαρχίας και μιας εσθονικής μεραρχίας, επιδίωξε να πραγματοποιήσει μια επίθεση.

Η ομάδα μάχης του NATO «απλώς περπατούσε τριγύρω, χωρίς να χρησιμοποιεί κανενός είδους μεταμφίεση, παρκάροντας σκηνές και θωρακισμένα οχήματα», περιγράφει ένας συμμετέχων, ο οποίος έπαιξε ρόλο εχθρού. «Όλα καταστράφηκαν».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Hedgehog, οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν το Delta, το εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης τους. Συλλέγει πληροφορίες μάχης σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων, εντοπίζει στόχους και συντονίζει επιθέσεις σε όλες τις μονάδες. Αυτό επιτρέπει μια γρήγορη «αλυσίδα θανάτου».

Μια ενιαία ομάδα περίπου 10 Ουκρανών, ενεργώντας ως «ο εχθρός», αντεπιτέθηκε στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Σε περίπου μισή μέρα κατέστρεψαν εικονικά 17 τεθωρακισμένα οχήματα και πραγματοποίησαν 30 «επιθέσεις» σε άλλους στόχους.

drones
REUTERS/Tom Little

Ένας πρώην αξιωματικός των εσθονικών ΕΔ, ειδικός στα drones, ο οποίος συμμετείχε στην άσκηση στο πλευρό των Ουκρανώβ, περιγράφει στην WSJ ότι, παρόλο που τα drones αναγνώρισης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα μισά από αυτά που υπάρχουν στο πραγματικό πεδίο μάχης της Ουκρανίας, «δεν υπήρχε δυνατότητα να κρυφτούν». «Βρήκαμε αρκετά εύκολα τις μηχανοκίνητες μονάδες και καταφέραμε να τους εξουδετερώσουμε αρκετά γρήγορα με drones κρούσης».

«Σοακριστικά» τα αποτελέσματα για τα στρατεύματα του NATO

Συνολικά, τα αποτελέσματα ήταν «φρικτά» για τις δυνάμεις του NATO, λέει ο ίδιος. Οι αντίπαλες δυνάμεις «μπόρεσαν να εξαλείψουν δύο τάγματα σε μια μέρα», πρόσθεσε.

Η άσκηση Hedgehog ήταν επίσης ένα παράδειγμα του πώς οι Ουκρανοί μπορούν να συμβάλουν στη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια, υποστηρίζει ο Sten Reimann, πρώην διοικητής του Κέντρου Στρατιωτικών Πληροφοριών της Εσθονίας, ο οποίος βοήθησε στην προσέλκυση Ουκρανών εμπειρογνωμόνων σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την άσκηση Hedgehog. Είπε ότι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης ήταν «σοκαριστικά» για τους στρατιωτικούς αξιωματούχους και τα στρατεύματα επί τόπου.

Η άσκηση έδειξε πόσο «διαφανές» έχει γίνει το πεδίο της μάχης – και πόσο ευάλωτο αυτό καθιστά οποιονδήποτε ή οτιδήποτε κινείται σε αυτό. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσαρμόσει τις τακτικές του και να βρει καλύτερους τρόπους για να προστατεύσει τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματά του.

Ωστόσο, πάρα πολλά μέλη του NATO συνεχίζουν να δείχνουν «μια θεμελιώδη έλλειψη κατανόησης του σύγχρονου πεδίου μάχης» και να εκπαιδεύουν τους στρατιώτες τους «με βάση δόγματα και εγχειρίδια που δεν είναι προσαρμοσμένα στις σημερινές πραγματικότητες», λέει η Μαρία Λέμπεργκ της ουκρανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Aerorozvidka, η οποία συμμετείχε στην ανάπτυξη του συστήματος μάχης Delta

Πολλαπλές πηγές ανέφεραν στην WSJ την ιστορία ενός διοικητή, ο οποίος παρακολούθησε την άσκηση και κατέληξε στο συμπέρασμα: «Την έχουμε γαμ@@@».

drones
REUTERS/Stringer/File Photo

Πηγή: WSJ

Tags: DRONESNATOΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

25/03/2026 - 21:42
Ιράν - ΗΠΑ - Νησί Χαργκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

25/03/2026 - 21:00
Ιράν - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

25/03/2026 - 20:34

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert