WSJ: Σε «συναγερμό» Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ – Αναμένουν επίθεση από το Ιράν

Η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη επίθεση του Ιράν στο αραβικό βασίλειο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενη Σαουδάραβες και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο στρατός των ΗΠΑ και τα κράτη του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, εν αναμονή της ιρανικής επίθεσης, ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στις δυνάμεις τους. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν πρόκειται να πραγματοποιήσει επιθέσεις τόσο σε στόχους στην αραβική χώρα, όσο και στην πόλη Ερμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν, κοντά στην οποία υπάρχει βάση των αμερικανικων δυνάμεων.

H επικείμενη επίθεση θα είναι μια προσπάθεια του Ιράν να αποσπάσει την προσοχή από τις εγχώριες διαδηλώσεις που έχουν αναστατώσει τη χώρα από τον Σεπτέμβριο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ανησυχεί για τις προειδοποιήσεις και είναι έτοιμο να απαντήσει εάν το Ιράν πραγματοποιήσει επίθεση.

«Ανησυχούμε για την εικόνα της απειλής και παραμένουμε σε συνεχή επαφή μέσω στρατιωτικών και μυστικών καναλιών με τους Σαουδάραβες», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ. «Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των εταίρων μας στην περιοχή».

Το Ιράν έχει ήδη επιτεθεί στο βόρειο Ιράκ με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα από τα οποία καταρρίφθηκε από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος καθώς κατευθυνόταν προς την πόλη Ερμπίλ.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε δημόσια τις ιρανικές κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες που εδρεύουν εκεί για την υποκίνηση των αναταραχών στο εσωτερικό της. Οι ιρανικές αρχές έχουν επίσης κατηγορήσει δημόσια τη Σαουδική Αραβία, μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, για υποκίνηση των διαδηλώσεων.

Φωτογραφία αρχείου