OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – Πάγωμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην παρούσα γραμμή του μετώπου

07/11/2024 - 12:19
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Μια ιδέα εντός της ηγετικής ομάδας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία προβλέπει το «πάγωμα» της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 20 χρόνια με αντάλλαγμα τη συνέχιση των προμηθειών όπλων, ανέφερε η Wall Street Journal (WSJ) χθες, 6 Νοεμβρίου 2024, επικαλούμενη τρεις πηγές κοντά στον Τραμπ.

Ο Τραμπ, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός «24 ωρών» και θα βγάλει τις ΗΠΑ «έξω» από την σύρραξη.

Προηγούμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης και δηλώσεις από τον εσωτερικό κύκλο του Τραμπ ανέφεραν ότι αυτό θα σήμαινε το πάγωμα του πολέμου στις τρέχουσες γραμμές του μετώπου και τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα ανατολικά, κάτι που υποστήριξαν και οι πηγές της WSJ.

Η Ρωσία κατέχει σήμερα περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους στα νότια και ανατολικά και συνεχίζει σταθερά να απωθεί αργά αλλά σταθερά τις ουκρανικές δυνάμεις, αν και με μεγάλο κόστος τόσο σε ζωές στρατιωτών της όσο και σε εξοπλισμό.

Παραμένει ασαφές ποιος θα αστυνομεύει την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μήκους 800 μιλίων (1.300 χιλιομέτρων), αλλά ένας βοηθός του Τραμπ δήλωσε στην WSJ ότι η Ουάσινγκτον θα απαιτήσει από τους Ευρωπαίους συμμάχους να στείλουν στρατεύματά τους.

Αυτή η πρόταση είναι μόνο μία από τις ιδέες που κυκλοφορούν στην ομάδα του Τραμπ και ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει την τάση να λαμβάνει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις επί τόπου, ανέφεραν οι πηγές.

Δύο από τους συμβούλους του Τραμπ, ο απόστρατος στρατηγός Κηθ Κέλογκ και ο Φρεντ Φλάιτς, πρότειναν τον Ιούνιο να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, εκτός εάν συμφωνήσει να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, ο Κέλογκ δήλωσε ότι το σχέδιο θα συνεπάγεται πρόσθετες προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία εάν αρνηθεί τους όρους της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Φλάιτς είπε ότι ο Τραμπ αντέδρασε θετικά στο σχέδιο, αλλά πρόσθεσε: «Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησε με αυτό ή συμφώνησε με κάθε λέξη του». Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης την απόσυρση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ από το τραπέζι για «μια παρατεταμένη περίοδο με αντάλλαγμα μια συνολική και επαληθεύσιμη ειρηνευτική συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας».

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2022, αλλά δεν έχει λάβει πρόσκληση, λαμβάνοντας ψυχρή απάντηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και άλλους.

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα δήλωσαν ότι δεν θα είναι δυνατό να τερματιστεί ο πόλεμος εντός 24 ωρών, όπως ισχυρίζεται ο Τραμπ. Η Ουκρανία ήταν ανένδοτη στο να μην αναγνωρίσει τη ρωσική κατοχή των εδαφών της, αλλά αναγνώρισε ότι ορισμένα από αυτά μπορεί να χρειαστεί να απελευθερωθούν με διπλωματικά μέσα.

Με τη σειρά της, η Ρωσία που έχει σήμερα το «πάνω χέρι» στο πεδίο της μάχης, υπερτερώντας αριθμητικά  των ουκρανικών στρατευμάτων, πιθανότατα έχει ελάχιστα κίνητρα για να αναζητήσει μια διευθέτηση.

Πηγή: kyiv independent

Tags: WSJΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗΝΑΤΟΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

Ισραήλ - UNIFIL
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Η δύναμη του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι κατασκεύασε «τείχη» στο λιβανέζικο έδαφος

14/11/2025 - 19:11
Ρωσία - Σαράτοφ - διυλιστήριο
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το διυλιστήριο στο Σαράτοφ φλέγεται μετά από επίθεση ουκρανικών drones – Σταμάτησε μέχρι νεωτέρας η λειτουργία του

14/11/2025 - 17:36
Ιράν - Στενό Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν κατέλαβε τάνκερ κυπριακής εταιρείας που περνούσε το Στενό του Ορμούζ

14/11/2025 - 15:31

Διαβάστε Επίσης

Λίβανος: Η δύναμη του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι κατασκεύασε «τείχη» στο λιβανέζικο έδαφος

Lynx: Η Ρουμανία αγοράζει σχεδόν 300 οχήματα μάχης πεζικού από την Rheinmetall – Εξασφάλισε και εγχώρια παραγωγή

USSPS: Η ΕΤΜΕ ανέθεσε στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας την κατασκευή της μη επανδρωμένης πλωτής εξέδρας θαλάσσιας επιτήρησης

Ρωσία: Το διυλιστήριο στο Σαράτοφ φλέγεται μετά από επίθεση ουκρανικών drones – Σταμάτησε μέχρι νεωτέρας η λειτουργία του

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Προσδεθείτε, έρχονται πολλές νέες ελληνοαμερικανικές συνεργασίες – Προανήγγειλε επίσκεψη του Μ. Ρούμπιο

Su-30: Συνετρίβη ρωσικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία – Νεκροί οι δύο πιλότοι

Ουκρανικοί πύραυλοι Long Neptune με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων έπληξαν ρωσικό έδαφος – «Η απάντησή μας στη Ρωσία» [vid]

Το Ιράν κατέλαβε τάνκερ κυπριακής εταιρείας που περνούσε το Στενό του Ορμούζ

Top News

Η Άννα Φλωρινιώτη αποκαλύπτει για τον ψευτοπαπά που εξομολόγησε τον αδερφό της πριν πεθάνει: «Με τα λείψανα κοινώνησε τον Νίκο»

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου έκανε αγωγή και μήνυση στην Έλενα Χριστοπούλου - Της ζητά 1 εκατομμύριο ευρώ

Το πρώτο απόσπασμα από την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα: Το δημοψήφισμα ήταν δική μου απόφαση, ξέχασα ακόμα και τα γενέθλια του παιδιού μου

Σπύρος Μαρτίκας για τον επιχειρηματία με τις απάτες των 1,3 εκ. ευρώ: «Έφαγε 250 χιλιάρικα από τον Παντελή Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert