«Χαστούκι» του Διεθνούς Δικαστηρίου Χάγης στο Λονδίνο για τις βρετανικές βάσεις στο Μαυρίκιο

«Η αποαποικιοποίηση στον Μαυρίκιο, δεν διενεργήθηκε νόμιμα και ως εκ τούτου η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν» αποφάνθηκε σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η αποικιοκρατία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η απόφαση, η οποία λήφθηκε με 13 ψήφους υπέρ και μια κατά, είναι συμβουλευτική.

Η νήσος Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό και πρώην αποικία της Βρετανίας ζήτησε γνωμάτευση του Δικαστηρίου κατά πόσον είναι νόμιμο, με βάση το διεθνές δίκαιο, η Βρετανία να κατέχει έδαφος του το οποίο χρησιμοποιεί ως στρατιωτική βάση.

Ενώπιον του δικαστηρίου, είχαν αγορεύσει εκπρόσωποι 22 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, της οποίας το 3% του εδάφους της χρησιμοποιείται από την Βρετανία ως στρατιωτική βάση.

Στην αγόρευσή του, ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, είχε διατυπώσει τη θέση ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι το ίδιο αναφαίρετο όπως και η κυριαρχία ενός κράτους, σημειώνοντας ότι η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ