Ξεκινάει η εκστρατεία στη Λιβύη! Το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως»

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το απόγευμα το νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Μουσταφά Σεντόπ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, παρά τις επικρίσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση.

Ο Σεντόπ είπε ότι η πρόταση πέρασε με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 κατά από την Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία. Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Με το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας εγκρίθηκε για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί κατόπιν έκκλησης για βοήθεια από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, η οποία είναι αντιμέτωπη με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, για να καταλάβει την Τρίπολη. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στρατιωτικά την GNA, την κυβέρνηση που έχουν αναγνωρίσει τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δεν έχει πει ξεκάθαρα αν θα αναπτυχθούν μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Την Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι τουρκικός στρατός είναι «έτοιμος», όμως υπογράμμισε ότι το εύρος και το είδος της αποστολής θα εξαρτηθούν από «τις εξελίξεις επί του εδάφους».

Ενάντια στον «σύμμαχο» και στον κόσμο όλο

Η Τουρκία για ακόμη μία φορά τα «βάζει» με όλους και σε αυτή τη μάχη φαίνεται πως δεν θα έχει τη Ρωσία στο πλευρό της.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος πριν μία βδομάδα στην κατάσταση στην Λιβύη κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την ανάληψη αρμοδιοτήτων στη διακυβέρνηση της Λιβύης θα ήταν η καλύτερη λύση για την διένεξη σ’ αυτή την χώρα.

«Κατά την άποψη μας, το πιο σωστό θα ήταν να βρεθεί μια λύση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα να τερματισθούν οι εχθροπραξίες και να συμφωνήσουν στο ποιός, με πιο τρόπο και στο πλαίσιο ποιών αρμοδιοτήτων θα κυβερνηθεί η χώρα. Η Λιβύη κατά την άποψη μου ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης ανακοίνωσε νωρίτερα το Δεκέμβρη ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται εδώ και μήνες από αντίπαλες δυνάμεις και ιδίως από τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ, που ελέγχει μεγάλο μέρος στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που βρίσκονται οι περισσότερες πετρελαιοπηγές.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από την Μόσχα, στην πιθανή αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη έχουν εναντιωθεί το Στέητ Ντιπάρτμεντ -που κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει να τροφοδοτεί την ένταση στην αφρικανική χώρα – αλλά και από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Ντι Μάιο, που πρόσφατα επισκέφτηκε τη Λιβύη.