Χρώμα στον «Ξεχασμένο Πόλεμο» της Κορέας – ΦΩΤΟ

Χρώμα στον ασπρόμαυρο ζόφο του πολέμου της Κορέας δίνουν ψηφιακά επιχρωματισμένες φωτογραφίες από τον «Ξεχασμένο Πόλεμο» που στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους και 33.000 Αμερικανούς στρατιώτες.

Απλές αλλά δυνατές εικόνες, δείχνουν σκηνές από την αμερικανική απόβαση στην Ιντσόν -μια εμπνευσμένη κίνηση του Στρατηγού Μακάρθουρ που ανέτρεψε την δυσμενή για τους Αμερικανούς πορεία του πολέμου- στρατιώτες να επιβιβάζονται σε ελικόπτερο H-19 σηματοδοτώντας την πρώτη ευρείας κλίμακας εμπλοκή του ελικοπτέρου σε πολεμικές επιχειρήσεις ως μέσου εκτέλεσης ελιγμών στρατευμάτων, κατάκοπους άνδρες να προελαύνουν στο παγωμένο τοπίο βορείως του 38ου Παραλλήλου που χωρίζει ακόμη και σήμερα τις δύο Κορέες, αμερικανικά βαρειά πυροβόλα εν δράσει, άρματα με συνοδεία πεζικού και πάνοπλα αεροσκάφη F4U-4B Corsair των Πεζοναυτών έτοιμα να απονηωθούν κάποιο αμερικανικό αεροπλανοφόρο για νυχτερινή προσβολή στόχων εδάφους…

Σε μια άλλη φωτογραφία διακρίνονται άνδρες της αερομεταφερόμενης Ομάδας Μάχης «Rakkasans» (187th Regimental Combat Team) καθώς επιβιβάζονται σε μεταγωγικό αεροσκάφος C-119 «Flying Boxcar» του 314th Troop Carrier Group στο αεροδρόμιο Κίμπο της Σεούλ για μια από αέρος επίθεση στις βορειοκορεατικές πόλεις Σουκτσόν και Σουντσόν, 48 χλμ βορείως της Πιόνγκγιάνγκ. Αντικειμενικός σκοπός των αλεξιπτωτιστών ήταν η ρίψη τους πίσω από τις εχθρικές γραμμές αποκόπτοντας περίπου 30.000 υποχωρούντες Βορειοκορεάτες και διασώζοντας τους Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου που πιστεύετο ότι ήταν μαζί τους.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου 1950 και ήταν η πρώτη ρίψη αερομεταφερόμενων δυνάμεων από C-119 και η πρώτη φορά που εκτελείτο ρίψη βαρέως εξοπλισμού από μεταγωγικά πάνω από εχθρική περιοχή. Κατά την επιχείρηση ερρίφθησαν 4.000 άνδρες και 600 τόννοι υλικού και εφοδίων -συμπεριλαμβανομένων δώδεκα οβιδοβόλων των 105 χιλ., τριάντα εννέα οχήματα Jeep, τριάντα οκτώ ρουμουλκούμενα (1/4 τόννου), τέσσερα βαρειά αντιαεροπορικά πυροβόλα των 90 χιλ., τέσσερα οχήματα 3/4 τόννου καθώς και πυρομαχικά, καύσιμα, νερό, τρόφιμα και άλλα εφόδια.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που εκ πρώτης όψεως δείχνουν ότι έγιναν από χέρι ειδικού, μετατράπηκαν ψηφιακά σε έγχρωμες από τον ηλεκτρολόγο Royston Leonard, 54 ετών, από το Κάρντιφ της Ουαλίας. Ο «Ξεχασμένος Πόλεμος» της Κορέας διήρκεσε από τις 25 Ιουνίου 1950 έως τις 27 Ιουλίου 1953 που υπεγράφη η ανακωχή στο Πανμουντζόμ και στοίχισε μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες 67 δισεκατομμύρια δολάρια, 33.000 νεκρούς και 103.284 τραυματίες. Περίπου 7.800 παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι…