Υεμένη:Να πάψει να αναμιγνύεται το Ιράν!

 Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι κάλεσε το Ιράν να σταματήσει να αναμιγνύεται στα εσωτερικά θέματα της χώρας του, όπου πληροφορίες που δημοσίευσαν μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο σήμερα περί εξάρθρωσης ενός «ιρανικού δικτύου κατασκοπείας».
«Ευχόμαστε οι αδελφοί μας στο Ιράν να πάψουν να αναμιγνύονται στα ζητήματά μας και να σκεφτούν τη λεπτή κατάσταση στη χώρα μας», είπε ο Χάντι, σύμφωνα με το επίσημο υεμενίτικο πρακτορείο ειδήσεων SABA, στην διάρκεια μιας τελετής της υεμενίτικης στρατιωτικής ακαδημίας χθες. »Αφήστε την Υεμένη ήσυχη. Αρκετά», είπε ο αρχηγός του κράτους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις κατηγορίες που επιρρίπτει στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το υεμενίτικο υπουργείο Άμυνας, επικαλούμενο «πληροφορημένες πηγές», έκανε λόγο για την εξάρθρωση «ενός ιρανικού δικτύου κατασκοπείας» στη χώρα. Το δίκτυο αυτό «επιχειρούσε εδώ κι επτά χρόνια. . . υπό την διεύθυνση ενός πρώην αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης», των ειδικών δυνάμεων του στρατού της Τεχεράνης, πρόσθεσε το υπουργείο σε έναν ιστότοπό του στο Διαδίκτυο (26sep.net).
Σύμφωνα με το υπουργείο, το ιρανικό δίκτυο «διεξήγε επιχειρήσεις κατασκοπείας στην Υεμένη και στο Κέρας της Αφρικής». Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών όλοι οι συλληφθέντες είναι υεμενίτες.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Υεμένη, η πλειονότητα των πολιτών της οποίας είναι σουνίτες, και το σιιτικό Ιράν χαρακτηρίζονται από βαθιά αμοιβαία δυσπιστία, καθώς η Σαναά κατηγορεί την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει τους ζαϊδίτες αντάρτες (που ανήκουν σε έναν κλάδο του σιιτικού Ισλάμ), που πλειοψηφούν στο βόρειο τμήμα της χώρας της Αραβικής χερσονήσου. Οι ζαϊδίτες είχαν εξεγερθεί το 2004 εναντίον της κοινωνικής, θρησκευτικής και πολιτικής περιθωριοποίησής τους. Στις μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και στο στρατό έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι ως την κήρυξη εκεχειρίας το Φεβρουάριο του 2010.

Η Υεμένη, που γειτνιάζει με τη Σαουδική Αραβία, την μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα του κόσμου, θεωρείται από τις ΗΠΑ ένα από τα πιο σημαντικά μέτωπα της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας που διεξάγει η Ουάσινγκτον. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει επανειλημμένα ότι το Ιράν αναμιγνύεται στο νότιο και στο βόρειο τμήμα της Υεμένης.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαναά Τζέραλντ Φάιερσταϊν είχε κατηγορήσει νωρίτερα φέτος το Ιράν ότι συνεργάζεται με τους σιίτες μουσουλμάνους αντάρτες στο βορρά και τους αυτονομιστές του νότου για να αποκτήσει επιρροή στην Υεμένη.

Στην Υεμένη τον περασμένο χρόνο κορυφώθηκε η εξέγερση εναντίον του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Χάντι έπειτα από 33 χρόνια στην εξουσία. Ο Χάντι ανέλαβε την εξουσία το Φεβρουάριο φέτος δεσμευόμενος να εξουδετερώσει την πτέρυγα της αλ Κάιντα στη χώρα–που είχε καταλάβει μεγάλα τμήματα του νότου ενόσω διαρκούσε η εξέγερση και φέρεται ότι σχεδίασε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και σαουδαραβικών στόχων από το υεμενίτικο έδαφος. Αν και ο στρατός εξεδίωξε μαχητές οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα από διάφορες πόλεις στις επαρχίες Αμπιάν και Σάμπουα, η οργάνωση συνεχίζει την δράση της.

Προ ημερών έστειλε καμικάζι βομβιστές στη Σαναά, με αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να σκοτωθούν.

Σήμερα ο συνταγματάρχης Αμπντάλα αλ Μουζάι, κορυφαίος αξιωματικός της αστυνομίας στην πόλη Άντεν, την σημαντικότερη στη νότια Υεμένη, σκοτώθηκε από την έκρηξη μιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο όχημά του, όπως ανέφερε μια αστυνομική πηγή που επέρριψε την ευθύνη για την ενέργεια στην αλ Κάιντα. Σύμφωνα με μια ιατρική πηγή ο συνταγματάρχης «σοβαρά τραυματισμένος, διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε».
Άνθρωποι «της αλ Κάιντα τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητο του συνταγματάρχη», είπε η πηγή αυτή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρετανικές υπηρεσίες έδωσαν τη πληροφορία για την επίθεση της Αλ Κάϊντα σε αεροπλάνο

Επιχείρηση ΕΝΤΕΜΠΕ.Η θρυλική επιχείρηση των Ισραηλινών.ΒΙΝΤΕΟ