Υεμένη: 6 στρατιωτικοί νεκροί

Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον έξι στρατιωτικούς σε επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης στη νοτιοανατολική επαρχία Χαντραμούτ, όπως δήλωσαν ένας τοπικός αξιωματούχος και πολίτες της περιοχής αυτής σήμερα, ενώ μέλη φυλών απαίτησαν από την πετρελαϊκή εταιρεία DNO της Νορβηγίας να διακόψει τις εργασίες της.

Η εντεινόμενη ανομία στο φτωχό αυτό κράτος της Αραβικής Χερσονήσου προκαλεί ανησυχίες διεθνώς λόγω της στρατηγικής της θέσης: γειτονεύει με την Σαουδική Αραβία, μια από τις πιο σημαντικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες παγκοσμίως, ενώ τα παράλιά της εποπτεύουν κρίσιμης σημασίας θαλάσσιες οδούς.

Ένοπλα μέλη φυλών στην Χαντραμούτ στοχοθετούν κυβερνητικά στρατεύματα και εγκαταστάσεις στην επαρχία από τις αρχές του Δεκεμβρίου, όταν ο ηγέτης μιας από τις φυλές σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών σε ένα σημείο ελέγχου αφού οι σωματοφύλακές του αρνήθηκαν να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Ένας τοπικός αξιωματούχος στην αλ Σιχρ δήλωσε ότι μέλη φυλών αποπειράθηκαν να καταλάβουν ένα στρατόπεδο της πόλης αυτής στα προάστια της πόλης της Αραβικής Θάλασσας σήμερα σκοτώνοντας τέσσερις στρατιωτικούς. Σύμφωνα με κατοίκους, ακούγονταν σε όλη την πόλη όλμοι και ρουκέτες.

Η επίθεση σημειώθηκε μερικές ώρες αφού μέλη φυλών επιτέθηκαν εναντίον στρατιωτικών οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία φρούρησης πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε εγκαταστάσεις της DNO.
«Σημειώθηκε μια επίθεση χθες εναντίον ενός οχήματος του στρατού κοντά σε ένα σημείο ελέγχου», δήλωσε ο εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου της DNO, Μπγιορν Ντάλα, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Η επίθεση έγινε αρκετά χιλιόμετρα νότια της εγκατάστασής μας. Η DNO έλαβε μια επιστολή από την οργάνωση Ομοσπονδία Φυλών της Χαντραμούτ την Παρασκευή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η επιστολή αυτή προειδοποίησε την εταιρεία να αναστείλει όλες τις δραστηριότητές της στην επαρχία —το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο— από χθες, καθώς τα μέλη των φυλών απαιτούν από την κυβέρνηση να τους παραδώσει τους στρατιώτες που ευθύνονται για το θάνατο του Σάιντ μπιν Χάμπρις, ενός σημαντικού φύλαρχου, στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ο τοπικός αξιωματούχος είπε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν κι ένας τραυματίστηκε στην επίθεση. Μέλη φυλών είπαν ότι σκότωσαν τρεις στρατιωτικούς και τραυμάτισαν έξι.

Ο θάνατος του προεστού των φυλών προκάλεσε διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής και επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών εγκαταστάσεων, όπως η κατάληψη των γραφείων του υπουργείου Πετρελαίου της Υεμένης στη Χαντραμούτ, όταν είχαν αναφερθεί πολλοί θάνατοι.
Οι φυλές αξιώνουν την παράδοση αυτών που σκότωσαν τον μπιν Χάμπρις, την αποχώρηση των δυνάμεων του στρατού από την επαρχία και δουλειές για τους ντόπιους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υεμένη: Επίθεση Αλ Κάϊντα σε σταθμό φυσικού αερίου