Υεμένη: Χερσαίες δυνάμεις κατά των Χούτι

Ένας “περιορισμένος αριθμός” στρατιωτών της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη θεάθηκε για πρώτη φορά χθες Κυριακή στους δρόμους του Άντεν, όπου φέρεται ότι υποστηρίζει μαχητές οι οποίοι αντιπαρατίθενται με τους Χούτι, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Στο Ριάντ, ο Σαουδάραβας εκπρόσωπος της συμμαχίας, ο ταξίαρχος Άχμεντ αλ Ασίρι, διέψευσε ότι πρόκειται για την έναρξη μιας ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης. “Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε καμιά απόβαση την Κυριακή (χθες) στο Άντεν”, είπε ο αξιωματικός.
Μέχρι σήμερα η επέμβαση της αραβικής συμμαχίας, η οποία άρχισε την 26η Μαρτίου, περιορίζεται σε αεροπορικά πλήγματα, ιδιαίτερα σφοδρά.
Ωστόσο ένας τοπικός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί, ότι μια “μικρή δύναμη της συμμαχίας αφίχθη” στη μεγάλη πόλη της νότιας Υεμένης.

Ένας οπλαρχηγός της “λαϊκής αντίστασης”, μιας οργάνωσης στην οποία συνασπίζονται παραστρατιωτικές ομάδες που πολεμούν εναντίον των Χούτι, επιβεβαίωσε την παρουσία χερσαίων στοιχείων της συμμαχίας επί του πεδίου στο Άντεν.
Μια “μικρή δύναμη της συμμαχίας έφθασε στο Άντεν για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους Χούτι και τους στρατιώτες που δηλώνουν πίστη στον (πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα) Σάλεχ”, είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα μετέδωσε εικόνες οι οποίες καταγράφουν την κίνηση μιας ομάδας στρατιωτών, με κράνη και με όπλα ανά χείρας, στη συνοικία Χορ Μαξάρ, κοντά στο αεροδρόμιο. Ένας εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωσε την παρουσία των στρατιωτών, οι οποίοι ήταν εμφανώς δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι βιντεοσκοπήθηκαν.

Ερωτηθείς σχετικά ο ταξίαρχος Ασίρι περιορίστηκε να δηλώσει: “δεν είναι προς όφελος της ασφάλειας των επιχειρήσεων και όσων τις διεξάγουν να δοθούν λεπτομέρειες”. Οι στρατιώτες της συμμαχίας αραβικών κρατών που έχουν αναπτυχθεί στο Άντεν δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες, σύμφωνα με πηγές στην “λαϊκή αντίσταση”.

Ένας αξιωματούχος εξήγησε ότι περίπου 30 άνδρες της συμμαχίας έχουν αναπτυχθεί στο Άντεν για να “επιβλέψουν” τις επιχειρήσεις εναντίον των Χούτι στο αεροδρόμιο του Άντεν.
Οι στρατιώτες αυτοί πρόσφατα υποστήριξαν τους υεμενίτες μαχητές οι οποίοι περικύκλωσαν τους Χούτι οι οποίοι έχουν οχυρωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Άντεν, επιβεβαίωσε ένας από τους ηγέτες της “λαϊκής αντίστασης”.

Αυτή η υποδομή στρατηγικής σημασίας στην πόλη έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια από την έλευση των Χούτι στο Άντεν την 26η Μαρτίου—την ημέρα που άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας αραβικών κρατών στην Υεμένη. Η συμμαχία υποστηρίζει τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει προσφύγει στο Ριάντ.

Σφοδρές μάχες διεξήχθησαν χθες όχι μακριά από το αεροδρόμιο, ανέφεραν κάτοικοι, ενώ η συμμαχία προχώρησε σε αεροπορικά πλήγματα γύρω από αυτό και στον ίδιο τον αερολιμένα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.
Η Σαουδική Αραβία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με εντεινόμενες επικρίσεις για τη στρατιωτική εκστρατεία που εξαπέλυσε πριν από πέντε και πλέον εβδομάδες στην Υεμένη μαζί με άλλα οκτώ σουνιτικά αραβικά κράτη.

Κατά το Ριάντ, ο στόχος της επιχείρησης είναι να αποκατασταθεί στην εξουσία η νόμιμη κυβέρνηση και να αναγκαστούν να υποχωρήσουν οι Χούτι, που υποστηρίζονται από το σιιτικό Ιράν και έχουν κατακτήσει τεράστιες εκτάσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αλλά ο αριθμός των αμάχων μεταξύ των θυμάτων δεν σταματά να αυξάνεται—πάνω από 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα μέσα του Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ—και η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική. Μόνο στο Άντεν τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, σύμφωνα με εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα. Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι σκοτώθηκαν στην πλειονότητά τους από όλμους που χρησιμοποίησαν οι αντάρτες και σε μάχες.