Υεμένη: Δεκάδες πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των Χούθι [pics, vid]

Δεκάδες στόχους των Χούθι στην Υεμένη έπληξαν αργά το βράδυ του Σαββάτου 3/2/2024 οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με την υποστήριξη άλλων έξι χωρών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») επλήγησαν «36 στόχοι των Χούθι σε 13 τοποθεσίες στην Υεμένη που ελέγχονται από τους τρομοκράτες».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της CENTCOM αναφέρει: «Ως μέρος των προσπαθειών για απάντηση στις αυξημένες αποσταθεροποιητικές και παράνομες δραστηριότητες των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή, στις 3 Φεβρουαρίου περίπου στις 11:30 μ.μ. (ώρα Σανάα), δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και με την υποστήριξη από την Αυστραλία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Δανία, την Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον 36 στόχων των Χούθι σε 13 τοποθεσίες σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι.

Τα πλήγματα του συνασπισμού επικεντρώθηκαν σε στόχους στην Υεμένη που ελέγχεται από τους Χούθι και χρησιμοποιούνται για επιθέσεις σε διεθνή εμπορικά πλοία και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή»

Στην ανακοίνωση της CENTCOM αναφέρεται ακόμη πως οι στόχοι ήταν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης οπλισμού, κέντρα διοίκησης, συστήματα πυραύλων, χώροι αποθήκευσης και επιχειρήσεων UAV, ραντάρ, αλλά και ελικόπτερα των Χούθι.

«Αυτά τα χτυπήματα έχουν σκοπό να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες των Χούθι να συνεχίσουν τις απερίσκεπτες και παράνομες επιθέσεις τους σε πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και σε διεθνή εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, το στενό Bab Al-Mandeb και τον Κόλπο του Άντεν», σημειώνει το διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Τέλος διευκρινίζει πως τα συγκεκριμένα πλήγματα είναι ανεξάρτητα «από τις πολυεθνικές δράσεις ελευθερίας πλοήγησης που εκτελούνται στο πλαίσιο της Επιχείρησης Prosperity Guardian».