Υεμένη: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε Σ.Αραβία και αντάρτες Χούθι – Θα γίνουν νέες συνομιλίες

Διπλωματική αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας αναχώρησε από τη Σαναά χωρίς να έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία για εκεχειρία με τους αντάρτες Χούθι, αλλά έχοντας συμφωνήσει για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές της κυβέρνησης στην Υεμένη και των ανταρτών.

«Υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία για εκεχειρία, η οποία μπορεί να οριστικοποιηθεί αργότερα», πρόσθεσε αξιωματούχος των ανταρτών Χούθι, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ενώ την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και πηγή της κυβέρνησης της Υεμένης.

Πριν αναχωρήσει χθες, Πέμπτη, το βράδυ από την πρωτεύουσα της χώρας που σπαράσσεται από τον πόλεμο, η αντιπροσωπεία των Σαουδαράβων συμφώνησε με τους αντάρτες Χούθι να διεξαχθεί «μια νέα σειρά συνομιλιών πάνω στα σημεία διαφωνίας», πρόσθεσε η ίδια πηγή χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται από το 2015 στρατιωτικού συνασπισμού στην Υεμένη για την υποστήριξη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κατά των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν. Μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά το 2014, οι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλες εκτάσεις εδάφους στην Υεμένη παρά την σαουδαραβική παρέμβαση.

Στα πάνω από οκτώ χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί. Η Υεμένη, η οποία αντιμετωπίζει επιδημίες, έλλειψη πόσιμου νερού και οξεία πείνα, υφίσταται μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Η σαουδαραβική αντιπροσωπεία βρισκόταν εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα στη Σαναά με στόχο να διαπραγματευτεί μια βιώσιμη εκεχειρία και να συζητήσει για την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια εκτεταμένη επιχείρηση ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου άρχισε σήμερα στην Υεμένη ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters