Υπερήφανη η Κλίντον για το έργο της

Η Χίλαρι Κλίντον δεν είναι πλέον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αφού την Παρασκευή παρέδωσε στον διάδοχό της Τζον Κέρι, όμως η τελευταία της ημέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αμαυρώθηκε από την αντιαμερικανική επίθεση στην Άγκυρα.
   Η Χίλαρι Κλίντον, 67η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, παρέδωσε την επιστολή παραίτησής της στον πρόεδρο Ομπάμα, εκφράζοντας «την περηφάνια της για όσα κατάφεραν μαζί στο όνομα του αμερικανικού λαού για τα συμφέροντα και τις αξίες του».
   Ο διάδοχός της Τζον Κέρι, που διορίστηκε στην 21 Δεκεμβρίου από τον Ομπάμα και η Γερουσία επικύρωσε την Τρίτη τον διορισμό του, ορκίστηκε αργά χθες στη διάρκεια κλειστής τελετής ενώπιον ενός από τους εννιά δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
   Εκτός απροόπτου θα αναλάβει την Δευτέρα τα καθήκοντά του.
   Τις τελευταίες της ώρες στο υπουργείο με τους 70.000 εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο, η Κλίντον δέχτηκε τους αποχαιρετισμούς των συνεργατών της και συζήτησε μαζί τους στο κεντρικό χολ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επαναλαμβάνοντας πως είναι «πολύ περήφανη για την δουλειά που έκαναν μαζί».
   »Θα μου λείψετε», είπε αποχωρώντας κάτω από τα χειροκροτήματα των εργαζόμενων.
   Όμως, η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμήν της Χίλαρι Κλίντον αμαυρώθηκε εξαιτίας της επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
   Καμικάζι, για τον οποίο οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ήταν μέλος ακροαριστερής οργάνωσης, ανατινάχτηκε σε φυλάκιο ελέγχου στην εξωτερική περίμετρο ασφαλείας της πρεσβείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα τούρκος φρουρός και να τραυματιστεί σοβαρά ένας τούρκος δημοσιογράφος.
   Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε με τον πιο απόλυτο τρόπο αυτήν την «τρομοκρατική επίθεση».
   »Βρισκόμαστε σε μια εποχή ιδιαίτερα περίπλοκη και επικίνδυνη», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον χθες σε επικοινωνία της με τον τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου.
   Η επίθεση αυτή σημειώνεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία ετοιμάζονται να αναπτύξουν στην Τουρκία, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ εδάφους-αέρος για την προστασία από ενδεχόμενες επιθέσεις από την Συρία.
   Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν χθες πως είναι πιθανόν ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να επισκεφτεί την Τουρκία στα τέλη Φεβρουαρίου.