ΥΠΕΘΑ: Ικανοποίηση Αποστολάκη για παραβιάσεις και Κογκρέσο- Ανησυχία για S-400

Ο ΥΠΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, σχολίασε το νομοσχέδιο που προτάθηκε στο Κογκρέσο σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις και το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο. 

Είπε συγκεκριμέα: «Το σχόλιο μου ειναι οτι είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Αναδεικνύει την ελλάδα ως ένα πολύ σοβαρό παράγοντα που δρα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αύτη άλλωστε είναι η πρωτη φορά που το αμερικανικό κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον για τις παραβιάσεις στην περιοχή. Πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους γιατί δείχνει ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας επιβραβεύεται.» 

«Όλη αυτή η προσπάθεια να διατηρήσουμε την ειρήνη στην περιοχή έχει αναδείξει την Ελλάδα σε πολύ αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή. Αναδεικνύει επίσης, και την αξία των στρατηγικών διαύλων επικοινωνίας με τις ΗΠΑ.»

«Ο εξοπλισμός των S – 400 μας ανησυχεί από την ώρα που ανακοινώθηκε. Δεν μπορούμε να λάβουμε την απόφαση σαν αμυντική όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις.»

Υπενθυμίζεται ότι χτες το νομοσχέδιο που κατέθεσαν στη Γερουσία ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκο Ρούμπιο βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ και για πρώτη φορά εκθέτει την Τουρκία για τις συνεχείς της παραβιάσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.