Οι ΥΠΕΞ της G 8 ,πιέζουν τη Ρωσία για το θέμα της Συρίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο της G8 στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη αναμένεται να ασκήσουν πίεση ώστε ο Ρώσος ομόλογός τους να κάνει περισσότερα για να παροτρύνει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να τερματίσει τη βία στη χώρα του.
   
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα άλλα μέλη της G8 θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην Ρωσία από μακρού σύμμαχο της Συρίας, η οποία άσκησε βέτο στις ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρυσι, αλλά έχει κάνει σαφές πρόσφατα ότι έχει χάσει την υπομονή της με τον Άσαντ.
  
 Η «δολοφονία αμάχων, κι ακόμη και προσφύγων, πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Βεστερβέλε.
   
Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, η χώρα της οποίας φιλοξενεί τη διήμερη σύνοδο, είπε σκληρά λόγια για τη Ρωσία σε ομιλία της στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων των ΗΠΑ το βράδυ της Τρίτης.
   
«Οι Ρώσοι λένε συνεχώς ότι θέλουν να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος, ότι θέλουν να αποφύγουν μια περιφερειακή σύγκρουση», δήλωσε η Κλίντον σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
  
 »Αλλά η άρνησή τους να συμμετάσχουν μαζί μας σε κάποιο είδος εποικοδομητικής δράσης κρατά τον Άσαντ στην εξουσία, καλά οπλισμένο, ικανό να αγνοήσει τα αιτήματα του ίδιου του λαού του, της περιοχής του και του κόσμου», τόνισε.
 
  Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ δήλωσε ότι η Κλίντον θα συζητήσει για τη Συρία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνόδου.
  
 Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε επίσης ότι θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο για να απευθύνει έκκληση για νέα μέτρα του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον της Συρίας.
   Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία θα περιλαμβάνει επίσης συζήτηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και άλλα παγκόσμια «καυτά θέματα».
   Η σύνοδος σημειώνεται πριν από τη διάσκεψη των ηγετών της G8 που θα φιλοξενηθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, τον επόμενο μήνα.