Υπόθεση Κασόγκι: Στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για το «πάγωμα» πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία

 Με κοινή ενέργεια 20 μελών του του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο που θα αναστείλει τις μελλοντικές πωλήσεις των Αμερικανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία ως αντίποινα για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση παροχής βοήθειας ασφαλείας, πληροφοριών, κατάρτισης και εξοπλισμού, αλλά δεν καλύπτει δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διαφύλαξη των διπλωματικών αξιωματούχων ή του προσωπικού των ΗΠΑ.

Υποστηρίχθηκε από 17 Δημοκρατικούς και τρεις Ρεπουμπλικάνους, αλλά παραμένει ασαφές εάν το νομοσχέδιο έχει αρκετή υποστήριξη για να περάσει επιτυχώς από μια ψηφοφορία.

«Με τη δολοφονία του Jamal Khashoggi, ήρθε η ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν όλες τις πωλήσεις όπλων και τη στρατιωτική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο εκπρόσωπος James McGovern, ο οποίος είναι ένας από τους αρχικούς εισηγητές του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο – το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία – αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις από την απαγόρευση πώλησης όπλων στο Ριάντ, αλλά μόνο εάν υποβάλει έκθεση σχετικά με την αμερικανική έρευνα για την δολοφονία του Κασόγκι.

Η δολοφονία Κασόγκι έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό ρόλο του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, του ισχυρού de facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος ελέγχει τις υπηρεσίες ασφαλείας του βασιλείου.

Κατά την εισήγηση του νομοσχεδίου, ο McGovern δήλωσε ότι «η χρήση διπλωματικών εγκαταστάσεων ως χώρου βασανιστηρίων αποτελεί προσβολή όχι μόνο των διεθνών κανόνων, αλλά της βασικής ανθρώπινης ευπρέπειας».

Η Αμυντική Βιομηχανία των ΗΠΑ ξεκίνησε ήδη το αγώνα για την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Η Κυβέρνηση Τραμπ και η αμερικανική αμυντική βιομηχανία προσπαθούν να σώσουν τις συμφωνίες που περιλαμβάνονται στο πακέτο όπλων αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Σαουδική Αραβία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν οι νομοθετικές προσπάθειες για την αναστολή των αμερικανικών πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία απέτυχαν επανειλημμένα.

Πηγή MiddleEastEye