Υπογράφηκε η συμφωνία για τον αγωγό TAP

Υπογράφηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών – παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά – η τριμερής Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδος – Αλβανίας – Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας δεν διασφαλίζει ότι ο συγκεκριμένος αγωγός θα επιλεγεί οριστικά τον προσεχή Ιούνιο από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για να μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά από το 2017 – 2018.

Ωστόσο, η κατασκευή του ΤΑΡ αναμένεται να δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος. Από την αλβανική πλευρά υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών – Ενέργειας, Έντμοντ Χατζηνάστο και από την Ιταλία ο υπουργός Ανάπτυξης, Κοράντο Πασέρα.

Μεταξύ άλλων, στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της κοινοπραξίας του ΤΑΡ (που αποτελείται από τη νορβηγική Statoil, την ελβετική Axpo και της γερμανικής Ε.ΟΝ Ruhrgas), της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν (BP, Socar, Total), καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

Στην τελετή υπογραφής παρέστη και ο βοηθός του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγωγός TAP: Ελλάδα – Ιταλία – Αλβανία βάζουν υπογραφές στην Αθήνα

Αγωγός ΤΑΝΑΡ.Τουρκική κινητικότητα, ελληνικό ενδιαφέρον,αλβανική εμπλοκή