Γιατι το Armata γονατίζει το Κρεμλίνο;

Στις 9 Μαΐου, η Ρωσία παρουσίασε το νέο τεθωρακισμένο τρίτης γενιάς το Armata κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι το Armata θα φέρει την επανάσταση στις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας. Το Armata διαθέτει σημαντικές αναβαθμίσεις στην θωράκιση, στον κινητήρα, και στον εξοπλισμο σε σύγκριση με τα προηγούμενα τεθωρακισμένα της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης.Φαίνεται όμως οτι η Ρωσία έκανε λάθος υπολογισμούς.

Αλλά το τεθωρακισμένο έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: Εχει ξεπεράσει τα όρια του προϋπολογισμού. Είναι πάρα πολύ ακριβό για να γίνει ποτέ η κινητήριος δύναμη του ρωσικού σώματος θωρακισμένων.

Η Μόσχα θα αντιμετωπίσει σίγουρα πρόβλημα για να προμηθευτεί όσα τεθωρακισμένα είχε οραματιστεί στο παρελθόν – ειδικά με τα σημερινά οικονομικά της προβλήματα που αντιμετωπίζει χάρη στις ΗΠΑ και τις κυρώσεις της ΕΕ, τα οποία επιβάλλονται στον απόηχο της κρίσης της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με μια σύντομη αναλυση απο το Oxford Analytica και τον καθηγητή του Χάρβαρντ Ντμίτρι Gorenburg, το κόστος του Armata είναι 2,45 φορές υψηλότερο από ό, τι προβλέπει το Κρεμλίνο στο πακέτο στρατιωτικής μεταρρύθμισης, στο Κρατικό Πρόγραμμα Εξοπλισμών του για το 2020.

«Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένει να μειώσει τον αριθμό των τεθωρακισμένων Armata, εστιάζοντας αντ ‘αυτού στον συνεχή εκσυγχρονισμό των Τ-72”
, αναφέρει στην αναλυση του ο καθηγητής. «Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Uralvagonzavod [η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του Armata] έχει συμφωνήσει να μειώσει κάποιες δαπάνες, αλλά το πρόγραμμα θα εξακολουθεί να είναι ακριβό”, τονίζει.

Αυτή η οικονομική πραγματικότητα υποσκάπτει την συνολική ανάπτυξη του Armata ένα τεράστιο όχημα που θεωρείται οτι μπορεί να αντισταθεί σε όλα σχεδόν τα αντιαρματικά όπλα του ΝΑΤΟ.

Ο Gorenburg εκτιμά ότι θα τεθούν σε λειτουργία 330 τεθωρακισμένα Armata μεχρι το 2020, ενα μικρό μέρος των 2300 που ειχε προβλέψει το ρωσικο κράτος. Ωστο το Κρεμλίνο εξακολουθεί να προωθεί το Armata ως το ρωσικο τεθωρακισμένο του μέλλοντος.

BusinessInsider