Υπουργός Αμυνας για 8 ημέρες!

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας κ. Βάτσλαβ Κλάους απέπεμψε την Πέμπτη την 37χρονη υπουργό Άμυνας – και αναπληρώτρια πρωθυπουργό – της χώρας κ. Καρολίνα Πικ. Όπως επισημαίνει το Τσεχικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο CTK, ο Πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική τις τελευταίες ημέρες στην κ. Πικ για τις σοβαρές ανακατατάξεις στελεχών στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, στις οποίες προχώρησε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος έλαβε αυτήν την απόφαση «μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας, χωρίς να διευκρινίζονται οι ακριβείς λόγοι. Την περασμένη εβδομάδα πάντως ο κ. Κλάους είχε επικρίνει δριμύτατα το διορισμό της 37χρονης Πικ, την οποία αποκάλεσε «κοπελίτσα», στο υπουργείο Άμυνας.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Καρολίνα Πικ έγινε ειδική σε θέματα στρατού από τη μια μέρα στην άλλη. Οι στρατιωτικοί δεν θα αποδεχτούν μια τέτοια κοπελίτσα», είχε δηλώσει.

Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κ. Πικ απέλυσε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου, μεταξύ των οποίων και τον αναπληρωτή της, τον κ. Βλάστιμιλ Πίτσεκ, πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του τσεχικού στρατού.Το Υπουργείο Αμυνας τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί στο επίκεντρο κατηγοριών για δράση κυκλωμάτων διαφθοράς. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας κυβερνητικής κρίσης», σχολίασε σήμερα η αντιπρόεδρος του LIDEM, κ. Ντάγκμαρ Ναβρατίλοβα.Και είχε δίκιο διότι νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί από το μικρό κόμμα LIDEM (»Φιλελεύθεροι Δημοκράτες») του οποίου ηγέτης ήταν η κ Πίκ εγκαταλείπουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο συμμετείχε – με τους σοσιαλδημοκράτες – μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Η εξέλιξη αυτή απειλεί την επιβίωση της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πολωνία θα φτιάξει τη δική της αντιπυραυλική ασπίδα

Νέο Τείχος του Βερολίνου στην Ευρώπη