Για «ευρύτατη συναίνεση» μεταξύ των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία, έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ.
Ο Λεκορνύ έκανε τις δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχε χθες Τετάρτη 12.3.2025 στο Παρίσι με τους ομολόγους του από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία. «Η πραγματική εγγύηση μακροπρόθεσμης ασφάλειας θα είναι οι δυνατότητες που θα μπορέσουμε να παρέχουμε στον ουκρανικό στρατό», δήλωσε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία με στόχο να διασφαλιστεί η τήρηση εκεχειρίας, ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ είπε πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».
«Δεν υπάρχει μέλλον για την Ουκρανία χωρίς τη δυνατότητα να αμυνθεί», τόνισε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Γκροσέτο, απορρίπτοντας τα σενάρια περί «αποστρατιωτικοποιημένης» Ουκρανίας.
Ο Πολωνός ομόλογός τους Βλάντισλαβ Κόσινιακ-Κάμις χαιρέτισε την «αληθινή ενότητα» στην Ευρώπη «απέναντι στην απειλή εξ ανατολών». Υπογράμμισε πως «για να κρατήσουμε τη Ρωσία όσο το δυνατόν μακρύτερα από τις χώρες μας, πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία».
«Αποδεχθείτε την κατάπαυση πυρός, ξεκινήστε διαπραγματεύσεις και τερματίστε τον πόλεμο», ήταν το μήνυμα που έστειλε στη Ρωσία ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι.
Ο Γερμανός ομόλογός του Μπόρις Πιστόριους σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την περίοδο εκεχειρίας στην Ουκρανία, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία. Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μια πολύ πιο ενιαία προσέγγιση σε ό,τι αφορά την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, είπε ο Πιστόριους, συμπληρώνοντας πως η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει χρόνο σε περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
«Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου, κρύβονταν κάτω από την αμερικανική ομπρέλα και δεν έχουν επενδύσει στην άμυνα», παραδέχθηκε ο Γκουίντο Γκροσέτο.
Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας, καθώς η Ουάσινγκτον πιέζει τη Μόσχα να αποδεχθεί την πρότασή της για εκεχειρία 30 ημερών, την οποία το Κίεβο έχει αποδεχθεί.