«Zapad 2017»: Ποιά νέα όπλα δοκίμασε η Μόσχα στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια “Zapad 2017” τα οποία ολοκληρώνονται σήμερα ήταν μια ευκαιρία να παρουσιαστούν και να δοκιμαστούν νέα οπλικά συστήματα και τακτικές. Ανάμεσά τους, το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Kaiman μετά οπλισμού, αντιαρματικοί πύραυλοι Shershen επί ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος V-1, το μη επανδρωμένο αερόχημα Moskit και πολλαπλοί εκτοξευτές Polonez.

Το όχημα Kaiman που ανέπτυξαν οι Λευκορώσοι σύμμαχοι της Μόσχας σχεδιάσθηκε για αναγνώριση και “ειδικές” αποστολές υβριδικού πολέμου, περιπολίες και συνοδεία εφοδιοπομπών, ειρηνευτικές αποστολές και επιχειρήσεις αστυνόμευσης. Γρήγορο -μεγίστη ταχύτητα 110 χλμ/ώρα- και με δυνατότητα κίνησης σε κάθε τύπο εδάφους, το Kaiman… δικαιώνει το όνομά του έχοντας πλήρη ικανότητα διάβασης υδάτινου κωλύματος, “κολυμπώντας” με ταχύτητα έως 8 χλμ/ώρα.

Ο πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων Polonez παρέχει πυρά ακριβείας κατά μιας ευρείας ποικιλίας στόχων -προσωπικού, τεθωρακισμένων και μη στρατιωτικών οχημάτων, πυροβόλων και πυραυλικών συστημάτων, αεροσκαφών σε αεροδρόμια- σε αποστάσεις από 50 έως 200 χλμ. Οι πύραυλοι που βάλλονται από ένα σύστημα μπορούν να πλήξουν οκτώ στόχους, με απόκλιση από τις δεδομένες συντεταγμένες (στην μεγίστη εμβέλεια) λιγότερη των 30 μέτρων.

Το ντεμπούτο τους στην άσκηση έκαναν και τα αναβαθμισμένα ρωσικά άρματα Τ-72Β3. Η νέα βελτιωμένη έκδοση διαθέτει ισχυρότερο κινητήρα, αυτόματη μετάδοση κίνησης, κάμερα οπίσθιας θέας, αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) και για επιπλέον προστασία είναι εφοδιασμένο με πλακίδια ενεργητικής θωράκισης Relikt ενώ χάρη σε ένα σύστημα ελέγχου του κινητήρα το πλήρωμα μπορεί να χειριστεί το άρμα μέσω μιας οθόνης.

Στα γυμνάσια μεγάλης κλίμακος “Zapad 2017” που διεξήχθησαν σε τρία πεδία ασκήσεων στην Ρωσία και σε έξι στην Λευκορωσία έλαβαν μέρος 12.700 στρατιώτες (7.200 Λευκορώσοι και 5.500 Ρώσοι) περίπου 70 αεροσκάφη και ελικόπτερα διαφόρων τύπων, 680 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 250 αρμάτων μάχης, 200 πυροβόλα, πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών και δέκα πολεμικά πλοία διαφόρων κλάσεων. Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης που κράτησε το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη του στην ευρύτερη περιοχή… αρκούντως απασχολημένα ήταν η βελτίωση της συμβατότητος/συνεργασίας των κέντρων Διοίκησης και Ελέγχου, η δοκιμή νέων διαδικασιών και η δυνατότητα να ασκηθούν οι Διοικήσεις όλων των κλιμακίων στον σχεδιασμό και έλεγχο επιχειρήσεων βάσει των εμπειριών από πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις όπως π.χ στην Συρία. 

Δείτε δραστηριότητες των ασκουμένων δυνάμεων στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια «Zapad 2017» στο ενδιαφέρον βίντεο που ακολουθεί.