Ζαπορίζια: Οι Ρώσοι συνέλαβαν τον υπεύθυνο ασφαλείας του πυρηνικού εργοστασίου

Ο γενικός διευθυντής του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια συνελήφθη από ρωσική περίπολο, ανακοίνωσε σήμερα η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τον σταθμό.

Ο Ιχόρ Μουράσοφ συνελήφθη ενώ μετέβαινε, από το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, στην πόλη Ενερχοντάρ χθες, Παρασκευή, γύρω στις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία.

«Υποχρεώθηκε να βγει από το αυτοκίνητο και, με δεμένα τα μάτια του, οδηγήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πέτρο Κοτίν, πρόεδρος της Energoatom, της ουκρανικής κρατικής επιχείρησης που λειτουργεί πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία.

«Ο Μουράσοφ, Γενικός Διευθυντής του NPP Ζαπορίζια συνελήφθη από [ρωσική] περίπολο γύρω στις 16:00 στις 30 Σεπτεμβρίου καθ’ οδόν από το εργοστάσιο προς το Enerhodar [δορυφορική πόλη του πυρηνικού εργοστασίου]. Σταμάτησαν το αυτοκίνητό του, τον συνέλαβαν με τη βία, του έδεσαν τα μάτια και οδηγήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση», αναφέρει ο Κοτίν.

Ο Μουράσοφ είχε την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου. Η κράτησή  του – κατά τον Κοτίν – εγείρει ανησυχίες για τη λειτουργία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης.

Ο Κοτίν ζήτησε επιπλέον από τους Ρώσους κατακτητές να απελευθερώσουν αμέσως τον Μουράσοφ και να του επιτρέψουν να επιστρέψει στην εκτέλεση των καθηκόντων του στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Ο Κοτίν απευθύνθηκε επίσης στον Rafael Grossi, Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και τον Tom Mitchell, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Πυρηνικών Χειριστών (WANO), καλώντας τους να λάβουν όλα τα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους για την απελευθέρωση του Μουράσοφ.

Πηγή: pravda.com.ua