50άρηδες απόστρατοι,υπάρχουν παντού.Όχι μόνο στην Ελλάδα.Δείτε τι ισχύει αλλού

Η “καραμέλα” των 50ρηδων συνταξιούχων που “πιπιλάει” δυο και πλέον χρόνια η κυβέρνηση μάλλον πρέπει σιγά,σιγά ν΄ αρχίσει να…λιώνει. Ο κ.Μπεγλίτης που είναι τακτικός αναγνώστης μεγάλων ευρωπαΪκών εφημερίδων σε καθημερινή βάση δεν μπορεί να μην έχει διαβάσει ποτέ τι ισχύει σε άλλες χώρες.

Εκτός από το δεδομένο οτι οι μισθοί και οι συντάξεις είναι παντού σαφώς υψηλότερες,έχουν θεσπιστεί αντικίνητρα για να μην παραιτούνται οι στρατιωτικοί τους και όπου υπάρχουν περικοπές για πρόωρες αποστρατείες ,αυτές έχουν λογική.Και το κυριότερο; Οι όποιες αλλαγές δεν γίνονται με τη μέθοδο του …σοκ.

Τι συμβαίνει λοιπόν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

* Στη Φιλανδία ένας αξιωματικός μπορεί να παραιτηθεί έπειτα από 30 χρόνια υπηρεσίας, δηλαδή στην ηλικία των 48 ετών. Για να λάβει, όμως, τη σύνταξή του θα πρέπει να περιμένει άλλη μια επταετία: το κράτος θα ξεκινήσει να την καταβάλλει μόνον όταν ο απόστρατος γίνει 55 ετών. Σε μεγαλύτερη ηλικία συνταξιοδοτούνται αστυνομικοί και πυροσβέστες (58 με 60), ενώ σε μικρότερη οι συνοριοφύλακες και όσοι υπηρετούν στην ακτοφυλακή (50 έως 55). Οι πιλότοι, που δεν συνεχίζουν τη καριέρα τους σε επιτελικές θέσεις, μπορούν να αποχωρήσουν από τα 45 τους.

* Στην Ιρλανδία δεν έχουν θεσπίσει όριο ηλικίας, αλλά η σύνταξη εξαρτάται από τα χρόνια υπηρεσίας. Οσοι παραιτούνται έπειτα από 20 χρόνια θα έχουν να λαμβάνουν μόνο το 40% του μισθού τους. Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν μειωθεί οι συντάξεις των στρατιωτικών ανάλογα με τις ετήσιες αποδοχές τους. Ξεκινούν από 3% για εισόδημα 15.000 ευρώ, 5% στις 25.000, 7,2 στις 45.000 κ.ο.κ. φτάνοντας μείωση μέχρι το 9,6% στις 300.000 ευρώ.

* Στη Γερμανία το όριο ηλικίας στη συνταξιοδότηση συνδέεται με το βαθμό. Επιπλέον τίθενται περιορισμοί στο εισόδημα που μπορεί να έχει ένας απόστρατος από άλλες εργασίες, εφόσον είναι μέχρι 65 ετών.

* Νωρίτερα από τα 60 δεν πληρώνουν συντάξεις στη Δανία. Εφαρμόζουν ένα ενιαίο σύστημα συνταξιοδότησης για όλους στο δημόσιο, περιλαμβάνοντας και τους στρατιωτικούς.

* Μειωμένη σύνταξη μπορούν να λάβουν οι Γάλλοι στα 15 χρόνια όταν πρόκειται για ανθυπασπιστές και στα 25 οι αξιωματικοί. Υπάρχουν, όμως, αντικίνητρα για όσους παραιτηθούν προτού συμπληρώσουν τα 50.

* Στα 65 τους φοράνε τα πολιτικά στην Ολλανδία, πλην ορισμένων κατηγοριών στα 52. Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει να μετρούν ως διπλά τα χρόνια υπηρεσίας σε ειρηνευτικές αποστολές.

Ωστόσο είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα μοντέλα, που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε πολλές εκ των οποίων αναπροσαρμόστηκαν μετά το 2003. Στο μέτρο που εξαρτώνται από τη βαθμολογική εξέλιξη δεν μπορούν καν να συγκριθούν με την Ελλάδα, αφού εδώ καταγράφεται ένας απίστευτος πληθωρισμός στην απονομή βαθμών. Επιπλέον μια αποστρατεία ενός αξιωματικού κατά τις τακτικές κρίσεις συμπαρασύρει κατά κανόνα και όλους τους συμμαθητές του…