Επιστολή στο Βενιζέλο για τα Μετοχικά Ταμεία

Επιστολή προς τον ΥΕΘΑ για το θέμα της ενδεχόμενης ενοποίησης των τριών Μετοχικών Ταμείων έστειλαν από κοινού όλοι οι φορείς των Ε.Δ και των Σ.Α. Το κείμενο της επιστολής:

1.     Σύμφωνα με συνεχώς διασταυρούμενες πληροφορίες και αντίστοιχες ενδείξεις, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρεται να προσανατολίζεται στη συγχώνευση των τριών Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και εν συνεχεία στην υπαγωγή τους στο υπουργείο Εργασίας, σε ένα ευρύτερο σχήμα επικουρικών ταμείων του δημόσιου τομέα.

2.    Το πρώτο βασικό θέμα που προκύπτει για εμάς τους μετόχους και μερισματούχους των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είναι η υποτίμηση και απαξίωση που αισθανόμαστε, εκ του γεγονότος ότι συζητούνται ή και δρομολογούνται εξελίξεις που αφορούν τα έννομα συμφέροντα και θιγόμενα δικαιώματά μας, ερήμην μας. Πέραν αυτού δε, είναι προφανές, η όποια αλλαγή του καθεστώτος ή της υπαγωγής των Μετοχικών μας Ταμείων, σε συνδυασμό με την εις βάρος μας ανατροπή της μετοχικής – μερισματικής σχέσης μας με αυτά, θίγει τα έννομα συμφέροντά μας.

3.    Ως φορείς εκπροσώπησης των μετόχων και μερισματούχων των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που αποτελούμεθα από 400.000 οικογένειες, δηλώνοντας την αρραγή διεκδικητική μας ενότητα, σας γνωρίζουμε ότι, μεταξύ άλλων:

α.       Διεκδικούμε την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και ανάπτυξης ενός εκάστου Μετοχικού Ταμείου ξεχωριστά, με συγκεκριμένα δεσμευτικά και θεσμοθετημένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα,  ώστε στη συνέχεια να είναι δυνατή η δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου Μετοχικού Ταμείου Ε.Δ. και Σ.Α., με ίδιες υποχρεώσεις και ίδια επί «τα βελτίω» δικαιώματα για όλους τους μετόχους – μερισματούχους.

β.       Η ενδεχόμενη μετατροπή των Μετοχικών μας Ταμείων σε κοινά Ταμεία επικουρικής ασφάλισης και η εκχώρηση της αρμοδιότητας τους στο Υπουργείο Εργασίας, δημιουργεί εις βάρος μας ανατροπή της μετοχικής – μερισματικής σχέσης μας με αυτά και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον τα έννομα συμφέροντα μας. Άλλωστε, οι εργασιακές μας σχέσεις ουδέποτε υπόκειντο είτε στο Εργατικό Δίκαιο, είτε στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

4.    Μετά τα παραπάνω, ζητάμε συνάντηση άμεσα μαζί σας, προκειμένου να μας ενημερώσετε επισήμως για τις προθέσεις σας, αναφορικά με τα σχέδια εξυγίανσης και την επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας των Μετοχικών μας Ταμείων, αρχής γενομένης από το  Μ.Τ.Σ., του οποίου οι μέτοχοι βιώνουν ήδη επί μακρόν τις συνέπειες των διαχρονικών σφαλμάτων της Πολιτείας, και να σας παρουσιάσουμε τις απόψεις μας επί του συγκεκριμένου θέματος.

5. Η παρούσα επιστολή συντάχθηκε με ομόφωνη απόφαση των φορέων ΣΥΣΜΕΔ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΠΛΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΛΣ, ΕΣΜΑ, ΚΕΘΑ, ΣΑΑΥΣ, ΠΜ/ΣΑΣΥ ΠΝ, ΣΑ/ΣΜΥΝ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΑΞΗΣ ΣΣΕ 1976, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΣΕ 1977, ΑΚίΣ & ΑΝΕΑΕΔ
Συντονισμός επικοινωνίας ΕΑΑΝ. (Ι. Παπαρηγοπούλου & Π.Π. Γερμανού, Πλατεία Κλαυθμώνος – Τ.Κ. 10561, Αθήνα.  Τηλ: 210 3310430 – 431 FAX: 210 3310429,  e-mail: info@eaan.gr και chairman@eaan.gr