Η πρόταση για τη «σωτηρία» του ΜΤΣ ,κατά Μπεγλίτη.Τι είπε για το ΒΟΕΑ.

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική «λύση» για τον για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΜΤΣ, ώστε «να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευσή του και η ρευστοποίηση της περιουσίας του»; Ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης την περιέγραψε σε απάντησή του στη Βουλή,αλλά είναι αμφίβολο αν θα πείσει τους δικαιούχους,ότι είναι μια κάποια έστω λύση.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα υοστήριξε ο Μπεγλίτης:

•Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να σταματήσει η παρακράτηση των εισφορών των μετόχων του ΜΤΣ, έχει αποστείλει προς το Υπουργείο Οικονομικών προτάσεις για τη ρύθμιση των χρεών (του ΜΤΣ προς το Υπουργείο Οικονομικών) και συγκεκριμένα:
α.            Το τελικό ποσό της οφειλής του ΜΤΣ στο Υπουργείο Οικονομικών με 31-12-2011 να μην υπερβαίνει τα 190 εκ. Ευρώ.

β.            Ο χρόνος εξόφλησης του συνόλου της οφειλής να γίνει με 10ετή ή 12ετή διακανονισμό. Για τα έτη 2012, 2013 και 2014, το ετήσιο ποσό που θα εξοφλεί το ΜΤΣ προς το Υπουργείο Οικονομικών να μην υπερβαίνει τα 6 εκ. Ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό να κατανεμηθεί με αυξητική τάση, στο επόμενο χρονικό διάστημα.

•Αναλογιστική μελέτη που να εξετάζει τα αποτελέσματα της μετατροπής των Μετοχικών Ταμείων σε επικουρικά από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Έχουν όμως πραγματοποιηθεί: αναλογιστική μελέτη τον Σεπτέμβριο 2006 της εταιρείας Deloitte, που αφορά στα ΜΤΣ, ΝΙΜΤΣ, ΕΛΟΑΣ και ΕΚΟΕΜΣ,  αναλογιστική μελέτη τον Μάρτιο 2010 για τα ΜΤΣ-ΜΤΝ-ΜΤΑ των εταιρειών Deloitte & Hewitt, καθώς και αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή κ. Φράγκο Νικόλαο τον Οκτώβριο 2010 σχετικά με το ΜΤΣ.

Με βάση σχετικές υπουργικές αποφάσεις προβλέπεται ότι στα παιδιά των μετόχων και μερισματούχων του ΜΤΣ, τα γεννηθέντα από τη δημοσίευση του Ν. 1329/83 και μετά, καταβάλλεται Βοήθημα Οικογενειακής-Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ), κατά τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις της περί ΜΤΣ νομοθεσίας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι αιτήσεις των δικαιούχων τέκνων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προβλέπεται να ικανοποιούνται κατά σειρά προτεραιότητας σταδιακά, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Ταμείου. Μέχρι σήμερα έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των δικαιούχων τέκνων που έχουν υποβληθεί στο ΜΤΣ μέχρι και το μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2008.

Η καθυστέρηση καταβολής του ΒΟΕΑ στα τέκνα των μετοχομερισματούχων που θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης του, οφείλεται αποκλειστικά στο υφιστάμενο πρόβλημα μη επαρκούς ρευστότητας του ΜΤΣ, για την επίλυση του οποίου καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια.
Η καταβολή του ΒΟΕΑ από το ΜΤΝ και το ΜΤΑ στα δικαιούχα τέκνα των ασφαλισμένων μετόχων και μερισματούχων του Ταμείου πραγματοποιείται χωρίς καθυστερήσεις.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθεί τη ρύθμιση με ενιαίο τρόπο της συγκρότησης των Διοικητικών Συμβουλίων των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας (ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ), σύμφωνα με την οποία:
α.         Παύουν να υπάρχουν οι μέχρι τώρα ισχύοντες αναχρονιστικοί αποκλεισμοί που βασίζονται στην ειδικότητα και προέλευση των μελών.
β.         Εκπροσωπούνται όλοι οι βαθμοί των μετόχων, ανώτατοι, ανώτεροι και κατώτεροι, ανεξάρτητα εάν αποφοίτησαν από σχολή αξιωματικών ή υπαξιωματικών, ή είναι εθελοντές μακράς θητείας.
γ.         Αυξάνεται η συμμετοχή, στα διοικητικά συμβούλια των ΜΤΣ και ΜΤΝ, των αστυνομικών και λιμενικών, ανάλογα με τη δύναμη του προσωπικού που ασφαλίζεται στα αντίστοιχα Ταμεία (ασφαλίζεται το 68% των αστυνομικών και το σύνολο των ένστολων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής). Επιπλέον, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών του ανωτέρω προσωπικού.
Οι ίδιοι κανόνες θα εφαρμόζονται και για τη συγκρότηση των Διοικουσών Επιτροπών των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, οι οποίοι χορηγούν εφάπαξ σε αποστρατευόμενους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (εκτός της Ελληνικής Αστυνομίας).

Επίσης θα ορίζονται ως όργανα διοίκησης των Ειδικών Κλάδων Ενίσχυσης Μερισματούχων ΜΤΣ (μόνο οι προερχόμενοι από το Στρατό Ξηράς) και ΜΤΝ (ΕΚΟΕΜΣ και ΕΚΟΕΜΝ), τα αντίστοιχα διοικητικά συμβούλια των ΜΤΣ και ΜΤΝ, όπως ήδη συμβαίνει στον Ειδικό Κλάδο του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (ΕΚΟΕΜΑ)».

Αυτα είπε ο ΥΕΘΑ και αναμένουμε τις αντιδράσεις.