PSI και Μετοχικά Ταμεία.Η ΑΝΕΑΕΔ προειδοποιεί με «ανένδοτο» δικαστικό αγώνα

Η ΑΝΕΑΕΔ με επιστολή της προς τον υπουργό Άμυνας,προειδοποιεί για ατελείωτο νομικό αγώνα αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να σώσει τα Μετοχικά Ταμεία.

Όλη η επιστολή της ΑΝΕΑΕΔ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις του PSI, της νέας δανεικής σύμβασης και των επακόλουθων εφαρμοστικών νόμων, πληθαίνουν οι εντονότατες ανησυχίες των ενεργών και αποστράτων στρατιωτικών, αναφορικά με την τύχη των αποθεματικών των Μετοχικών μας Ταμείων και των ΕΚΟΕΜ που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, τα ως άνω αποθεματικά, όπως ισχύει για κάθε ελληνικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), έχουν επενδυθεί, σχεδόν στο σύνολό τους, σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου (ομόλογα ή/και έντοκα γραμμάτια) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 11 του Ν. 2469/1997, συναποτελώντας (μαζί με αντίστοιχους πόρους άλλων ΝΠΔΔ) το λεγόμενο Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων.

Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, εάν τα Μετοχικά μας Ταμεία ή ΕΚΟΕΜ, για λόγους κάλυψης ταμειακών αναγκών τους, ζητήσουν χρήματα από αυτά τα αποθεματικά (κάτι που είναι βέβαιο, αν ληφθεί υπόψη ότι οι ετήσιες ζημίες που καταγράφουν, καλύπτονται από αυτά τα αποθεματικά), το σχετικό αίτημα καλύπτεται από τα ρευστά διαθέσιμα του Κοινού Κεφαλαίου και εάν αυτό δεν επαρκεί (επίσης βέβαιο), τότε η κάλυψη γίνεται με ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Κοινού Κεφαλαίου, ήτοι των κινητών αξιών όπου έχουν επενδυθεί οι πόροι των αποθεματικών, η οποία ρευστοποίηση γίνεται με βάση την αγοραία αξία των κινητών αυτών αξιών κατά την ημέρα ρευστοποίησης.

Όπως είναι ευθέως αντιληπτό, αυτή η πρακτική οδηγεί σε άμεση απομείωση των εν λόγω αποθεματικών, κατά ποσοστό που δύναται να αγγίζει μεγέθη πολύ μεγαλύτερα του 50%!
Αυτή η εξέλιξη της υφαρπαγής των αποθεματικών κ. υπουργέ, είναι ευνόητο ότι βάζει την οριστική ταφόπλακα στο άμεσο μέλλον των Μετοχικών μας Ταμείων και εσείς ως προϊστάμενος αυτών, δεν είναι δυνατόν να είστε θεατής σε αυτή την καταλήστευση των χρημάτων που προορίζονται για παροχή οικονομικών δικαιωμάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες ενεργούς και απόστρατους στρατιωτικούς, λιμενικούς και αστυνομικούς.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το αποθεματικό των Μετοχικών μας Ταμείων και

των ΕΚΟΕΜ έχει δημιουργηθεί από τις εισφορές των μετόχων τους και δεν είναι αποτέλεσμα ούτε επιδοτήσεων ούτε επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι χρήματα που αφορούν στο μόχθο και τον ιδρώτα των στρατιωτικών, λιμενικών και αστυνομικών, που τώρα στη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε βάλλονται και δοκιμάζονται βάναυσα.

Τα Μετοχικά μας Ταμεία κατέθεσαν ρευστό χρήμα και η απαίτησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι να τους αποδοθεί στο ακέραιο αυτό το περιουσιακό που τους ανήκει και μας ανήκει.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ενήργησε καταχρηστικά ως διαχειριστής ξένης περιουσίας, κατά τρόπο αντίθετο προς το συμφέρον των Μετοχικών Ταμείων και του συνόλου των μετόχων και μερισματούχων τους, χωρίς την παραμικρή άδεια ή ενημέρωσή τους.

Σε αυτό το σημείο, κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε για ακόμη μία φορά, πως τα Μετοχικά μας Ταμεία, δεν είναι Επικουρικά Ασφαλιστικά Ταμεία και οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκρισής τους ή και ταύτισης τους, αναφορικά με σχεδιασμούς περί δήθεν ενιαίου πλάνου βιωσιμότητας κλπ., μόνο ως επικίνδυνη και καταστροφική μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Επειδή δεν θα σας τιμούσε ως άνθρωπο και ως πολιτικό του δικού σας διαμετρήματος, να ταυτισθείτε με την κλοπή του μόχθου του Προσωπικού του οποίου προΐστασθε και τη διάλυση των Μετοχικών μας Ταμείων, σας καλούμε ως προϊστάμενο αυτών των Ταμείων, να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θα βάλουν τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ενεργών και απόστρατων στρατιωτικών, λιμενικών και αστυνομικών που βλέπουν καθημερινά να βουλιάζουν όλο και περισσότερο στη φτώχεια, την απαξίωση και την εξαθλίωση.

Στην απευκταία περίπτωση που δεν καταφέρετε να διασώσετε το μόχθο και το μέλλον του Προσωπικού σας, δεν θα έχουμε πλέον άλλα περιθώρια παρά να αγωνισθούμε νομικά και δυναμικά και γι αυτό το λόγο καλούμε όλους τους συναδέλφους στοιχείο που τους ανήκει και μας ανήκει.
να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κλοπής της περιουσίας μας και του μέλλοντός μας.